Τι είναι στην πραγματικότητα ο χρόνος ? Είναι δεδομένος για όλους ή μήπως είναι σχετικός ? Μήπως είναι ένα illusion ή όχι? Στο μέλλον θα αναρτηθεί ξεχωριστό άρθρο, όμως με αφορμή την έλευση σε μερικές ημέρες του 2021 (μετά από ένα 2020 που μάλλον ήταν από τις πιο «περίεργες» χρονιές, σίγουρα μια χρονιά που ΔΕΝ θα ξαναζήσουμε, ενώ οι άνθρωποι του μέλλοντος πχ του 2120 θα την αναλύουν σε εργασίες τους για το σχολείο ή το πανεπιστήμιο), αποφάσισα να γράψω μερικές αράδες για τον χρόνο.
Δεν θα σας κουράσω γιατί έρχονται γιορτινές ημέρες και δεν έχουν οι περισσότεροι χρόνο ή διάθεση να διαβάσουν κατεβατά άρθρα μέσα στις γιορτές. Οπότε θα είναι σχετικά σύντομο.
Σίγουρα λοιπόν οι περισσότεροι έχετε ακούσει για τον χωροχρόνο, για τις 3+1 διαστάσεις (χώρος+χρόνος) ή και για τη σχετικότητα του χρόνου. Όμως ακόμα και αυτά που ξέρετε/ξέρουμε, μας δείχνουν μια «εικόνα» του χρόνου όπως την έχουμε ΕΜΕΙΣ, οι ΓΗΙΝΟΙ άνθρωποι του 2020 (ή έστω μετά τον Einstein, δηλαδή τον τελευταίο περίπου αιώνα) για τον χρόνο. Φυσικά όμως ο χρόνος συνιστά μια «ιδιότητα» του Σύμπαντος υπό τα μάτια των ανθρώπων.
Όμως τι πραγματικά είναι ο χρόνος ? Μήπως ο χρόνος είναι μια «έννοια» που έχουμε αποδώσει εμείς οι άνθρωποι για να κατανοούμε καλύτερα τη φύση και το Σύμπαν ?
The distinction between the past, present and future is only a stubbornly persistent illusion – Albert Einstein
Space and time are modes in which we think, not conditions in which we exist – Albert Einstein
Φυσικά το πρώτο από αυτά το είπε ο Einstein μετά την απώλεια ενός γνωστού του και ίσως πρέπει να ειδωθεί υπό συγκεκριμένο πρίσμα (δηλαδή για να απαλύνει τον πόνο των δικών του ανθρώπων). Όμως ακόμη και έτσι τι ακριβώς εννοούσε ?
Τι εννοούσε ο Einstein και με τη δεύτερη φράση που παραθέσαμε ότι είναι «τρόποι με τους οποίους σκεφτόμαστε»?
Μπορούμε να «τρυπήσουμε» στο κεφάλι του και να «δούμε» τον κόσμο όπως αυτός για να κατανοήσουμε τι εννοεί ?
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η έννοια του χρόνου ως χρόνου υπό τη Νευτώνεια φυσική. Δεν είναι κάτι απόλυτο, κάτι γραμμικό. Δεν υπάρχει ένα αναλλοίωτο ρολόι που κρατά την ίδια ώρα για όλους. Όσο και αν δεν μπορεί ο μέσος νους να το κατανοήσει, δεν υπάρχει αυτό το ενιαίο, ίδιο για όλους «ρολόι».
Το παρελθόν και το μέλλον δεν υπάρχουν παρά μόνο το πρώτο στις αναμνήσεις μας ως ανθρώπων και το δεύτερο στις προβλέψεις μας στο μυαλό μας. Αλλά και το παρόν δεν είναι το ίδιο για όλους. Τι σημαίνει παρόν για έναν άνθρωπο στη Γη, για έναν άνθρωπο στον Άρη ή για ένα έμβιο ον (αν υπήρχε) σε έναν άλλο γαλαξία?
Το δικό μας «παρόν» είναι διαφορετικό από το δικό του «παρόν» και εξαρτάται από τη θέση μας, τη ταχύτητά μας κτλ.
Για παράδειγμα αν η ανθρωπότητα βρεθεί στον Άρη, οι πρώτοι αστροναύτες που θα πατήσουν στον Άρη, θα έχουν ως «παρόν» μια φωτογραφία που εμείς θα τη λάβουμε στο δικό μας «παρόν» περί τα 12,5 λεπτά αργότερα (κατά μέσο όρο, εξαρτάται από την απόσταση Γης και Άρη που αλλάζει, μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3 και 22 λεπτών). Ποιο παρόν είναι λοιπόν το «σωστό» ? Απάντηση και τα 2 παρόντα είναι «σωστά» το καθένα για τον αντίστοιχο παρατηρητή !
Το Σύμπαν βρίσκεται ίσως σε ένα δυναμικό - σχετικό "παρόν", γιατί το Σύμπαν ΔΕΝ μετράει το χρόνο όπως εμείς. Δεν «σκέφτεται» σε όρους παρελθόντος και μέλλοντος.
Το Σύμπαν δεν μετράει το χρόνο, δεν έχει ένα συγκεκριμένο ρολόι, δεν υπάρχει η έννοια που έχουμε φτιάξει εμείς στο κεφάλι μας και στις σκέψεις μας.
Αν κανονίσεις να συναντήσεις ένα φίλο/φίλη σου, θα ρωτήσεις σε ποιο μέρος θα συναντηθείτε και ποια ώρα. Έτσι ρυθμίζουμε εμείς οι άνθρωποι τη ζωή μας. Θα αναπολήσεις το παρελθόν και τις ωραίες αναμνήσεις που έχεις από αυτό και θα το αντιπαραβάλλεις με το παρόν. Μετά θα προσπαθήσεις να σκεφτείς το μέλλον. Γραμμικά.
Όμως το Σύμπαν δεν λειτουργεί αναλόγως. Γιατί ? Γιατί φυσικά δεν εγκλωβίζεται στις σκέψεις μας, στο κεφαλάκι μας που προσπαθεί όλα να τα τοποθετεί σε μια γραμμική συνέχεια δηλαδή:
Παρελθόν – παρόν – μέλλον
Για να μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα την πραγματικότητα. Το Σύμπαν όμως δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Πχ το Σύμπαν δεν χρειάζεται να μάθει την ώρα για να κανονίσει μια συνάντηση με έναν φίλο/φίλη του. Δεν αναπολεί το παρελθόν. Δεν σκέφτεται το μέλλον.
Το Σύμπαν εξελίσσεται σε ένα δυναμικό «παρόν» (το οποίο φυσικά διαρκώς αλλάζει και ΔΕΝ είναι το ίδιο για κάθε παρατηρητή όπως έδειξε ο Einstein). Κανείς δεν έχει το ίδιο «παρόν», δεν υπάρχει 1 και μοναδικό «ρολόι» για όλους. Όσο περίεργο και αν φαίνεται για το δικό μας κεφαλάκι.
Ακόμη και η έννοια του χρόνου πχ της ώρας θα ήταν διαφορετική, ακόμα και μεταξύ των πλανητών του δικού μας ηλιακού συστήματος.
Η ηλιακή ημέρα στη Γη είναι 24 ώρες (περίπου).
Στον Άρη 25 ώρες .
Στην Αφροδίτη 5.832 ώρες.
Στον Δία 10 ώρες.
Άρα ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ είναι η "σωστή" ? Αν μπορούσαμε να ζήσουμε στον Δία, θα είχαμε διαφορετική μέτρηση για την ημέρα. Το ίδιο και στους άλλους πλανήτες.
Αν ζούσαμε σε άλλο ηλιακό σύστημα? Τι σημαίνει ημέρα για εμάς και τι θα σήμαινε ημέρα για κάποιο άλλο έμβιο ον που ζει σε διαφορετικό πλανήτη και διαφορετικό ηλιακό-αστρικό σύστημα ?
Πώς όμως θα μπορούσε να ειδωθεί ο χρόνος από τα «μάτια» (αν είχε) του Σύμπαντος ? Ίσως θα μπορούσε να ειδωθεί ως η διαρκής εναλλαγή και εξέλιξη από ένα σύστημα low entropy σε ένα σύστημα high entropy ως τον αναπόφευκτο θερμικό του "τέλος" (η πιθανότερη θεωρία για το «τέλος» του Σύμπαντος). Το «arrow of time» δείχνει προς τα εμπρός ακολουθώντας έναν από τους ισχυρότερους νόμους, τον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής (ευρέως γνωστό στο κοινό ως «εντροπία»).
Ως όλα τα ενδιάμεσα στάδια διαμόρφωσης ενέργειας-ύλης μέχρι το σημείο όπου όλα τα άστρα θα έχουν «καταναλώσει» την ενέργειά τους, το Σύμπαν θα έχει κατακλυστεί από το σκοτάδι. Επειδή όμως θα γράψουμε ξεχωριστό άρθρο για την πιο πιθανή εκτίμηση για το τέλος του Σύμπαντος σε google χρόνια, ας σταματήσουμε λέγοντας ότι όταν φθάσει το Σύμπαν στο συγκεκριμένο σημείο, η ίδια η έννοια του χρόνου δεν θα έχει σημασία. Ο ίδιος ο χρόνος θα χάσει τη σημασία του στο συγκεκριμένο σημείο.
Προσωρινά και μέχρι να ανέβει το ξεχωριστό άρθρο, προτείνω να παρακολουθήσετε το παρακάτω video. ΟΛΟΚΛΗΡΟ αν έχετε χρόνο (χαχα):
Οπότε τι ακριβώς είναι ο χρόνος και τι σημαίνει αλλαγή χρόνου ? Είναι ένα είδος «εργαλείου» των ανθρώπων να περιγράψουν την εξέλιξη της ύλης-ενέργειας μέσα στο Σύμπαν? Είναι ένα είδος «βοηθήματος» για να μπορούμε να οργανώνουμε τη ζωή μας? Όταν ακόμα και το «παρόν» το δικό σας είναι διαφορετικό με το «παρόν» ενός ανθρώπου που θα ζούσε σε άλλον πλανήτη ή άλλο ηλιακό σύστημα, ποια είναι η σημασία του χρόνου ?
Θα τα αναλύσουμε στο μέλλον και θα δείτε ότι οι άνθρωποι προσπαθούμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν με τα δικά μας «εργαλεία». Με τη δική μας έννοια του χρόνου, την έννοια του «τι ώρα θα συναντήσω τον Κώστα να πάω για καφέ» κτλ.
Σκεφτείτε με καθαρό μυαλό, βγείτε από το σώμα σας, ξεφύγετε από τον πλανήτη μας και σκεφτείτε απλά.
Η ζωή είναι ένα τεράστιο δώρο που σας/μας δόθηκε από τους γονείς μας. Η Γη είναι το τεράστιο διαστημόπλοιό μας. Τα όρια και οι μεταξύ μας καβγάδες είναι ανούσια. Πρέπει να ζούμε τη ζωή, να εκμεταλλευόμαστε το δώρο που μας δόθηκε.
Αν η ίδια η έννοια του χρόνου όπως τη φαντάζεται το 99% των ανθρώπων (ως ένα «ρολόι» που είναι το ίδιο για όλους) δεν ισχύει (δεν υπάρχει «ίδιος» χρόνος για όλους, είναι σχετικός), αν το παρελθόν υπάρχει απλά ως ανάμνηση και το μέλλον είναι απλά μια προέκταση των σκέψεών μας, τότε αυτό που μετράει είναι
Να γελάτε. Να διασκεδάζετε. Να διαβάζετε ενδιαφέροντα βιβλία. Να μελετάτε και να αναπτύσσετε τις γνώσεις σας. Να ερωτεύεστε. Να ΧΟΡΕΥΕΤΕ σαν τρελοί αδιαφορώντας για την άποψη των άλλων που θα σας νομίζουν τρελούς αλλά εκείνοι «δεν ακούν καν τη μουσική» (παραφράζοντας τον Nietsche). Να ταξιδεύετε.
Να γελάτε. Να γελάτε. Να γελάτε.
Όλα τα λοιπά είναι απλά ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ του σήμερα σε μια αέναη πορεία της ίδιας της ανθρωπότητας προς νέα επίπεδα γνώσης, προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Α και τώρα που έρχονται γιορτές (αλλά και ανεξαρτήτως εορτών), να ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ στους γύρω σας. Υπάρχουν πολλές δομές με παιδιά ανά την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα (ιδιαίτερα λόγω κορωνοιού), υπάρχουν δομές που ενισχύουν ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες, δομές για ορφανά κτλ.
Το orthologikos.gr προτείνει να προσφέρετε, έστω και 1 ευρώ. Ξέρω ότι μπορεί και εσείς να πιέζεστε οικονομικά, να έχετε ανάγκες για εσάς ή την οικογένειά σας (φροντιστήρια παιδιών σας, ανάγκες για το σπίτι σας κτλ), αλλά 1 ευρώ μπορεί να δώσει ο καθένας. Αυτοί που μπορούν περισσότερα, περισσότερα.
Γνωρίζω ότι στις δυτικές κοινωνίες που έχουν θεοποιήσει το χρήμα, την «κονόμα», το να βλέπουμε την «πάρτη» μας, οι άνθρωποι δεν έχουν τάση να προσφέρουν ή ΟΤΑΝ προσφέρουν, το κάνουν ίσως με την προσδοκία μιας μετά θάνατον «επιβράβευσης» ή γενικά «επιβράβευσης» (οποιουδήποτε είδους, άμεσης ή έμμεσης).
Το orthologikos.gr προτείνει να προσφέρετε χωρίς να αναμένετε «επιβράβευση», τώρα ή μετά θάνατον. Ούτε καν την επιβράβευση να δείτε από κοντά τα παιδιά στις δομές που θα βοηθήσετε και να σας «δώσουν» ένα χαμόγελο, να τα δείτε χαρούμενα. Είναι δύσκολη η επιτόπια επίσκεψη λόγω κορωνοιού.
Επίσης είναι δύσκολο να το κάνετε/ουμε γιατί οι άνθρωποι επιδιώκουμε, έμμεσα ή άμεσα, ένα είδος «επιβράβευσης» (όχι μόνο όταν βοηθάμε μέσω φιλανθρωπίας, αλλά γενικά στη ζωή). Ένα χαμόγελο, ένα φιλί (από τον/τη σύντροφό μας), ένα ευχαριστώ, μια αγκαλιά (από τους γονείς ή τα παιδιά μας ή τον/την σύντροφό μας), ένα είδος άμεσης ή έμμεσης επιβράβευσης.
Εγώ προτείνω να ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. ΧΩΡΙΣ οποιαδήποτε «επιβράβευση», άμεση ή έμμεση. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ πχ ένα χαμόγελο, ένα ευχαριστώ, μια αγκαλιά ή μια «επιβράβευση μετά θάνατον».
Προσφέρετε και αγαπήστε πραγματικά. Χωρίς να περιμένετε έναν «παππούλη» να σας επιβραβεύσει μετά θάνατον επειδή κάνατε αγαθοεργίες, χωρίς να περιμένετε να δείτε ένα χαμόγελο στα ορφανά παιδιά που ίσως βοηθήσετε. Αλλά και στην προσωπική σας ζωή, αγαπήστε χωρίς να περιμένετε επιβράβευση από τους γονείς σας, τα παιδιά σας, τον/τη σύντροφό σας (ή ενδεχόμενο/η σύντροφο).
Σε αυτές τις γιορτές προτείνω να ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ αφήνοντας παράμερα την «επιβράβευση», τον «εγωισμό». ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ πραγματικά.
Στους γύρω σας, στους δικούς σας ανθρώπους (γονείς, συγγενείς, σχέση σας, σύντροφό σας).
Αλλά και σε ανθρώπους ή παιδιά που έχουν ανάγκη. 1, 10, 100, 1.000, 1.000.000.000 ευρώ, όσα μπορεί ο καθένας.
Τα χρήματα άλλωστε είναι μέσον για να ζούμε, ΟΧΙ αυτοσκοπός. Ούτε για τους 2 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν είναι (Bezos + Musk που τώρα κονταροχτυπιούνται ποιος θα είναι ο 1ος στην κούρσα για τα διαστημικά ταξίδια. Άλλωστε ΠΟΙΟΣ θα τους θυμάται σε 60-70 χρόνια ως πλουσιότερους ανθρώπους του 2020? ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του 1950 ή του 1850 ? Φυσικά και όχι. Κανείς δεν ασχολείται. Ενώ αν μείνουν στην ιστορία ως πρωτεργάτες των διαστημικών ταξιδιών θα τους θυμούνται πχ και σε 200 χρόνια).
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ χωρίς αναμονή ανταπόδοσης ή επιβράβευσης. Άμεσης ή έμμεσης.
Λίγοι άνθρωποι το κάνουν αυτό. Είναι δύσκολο να μην «κερδίζεις» και εσύ κάτι πχ ένα ευχαριστώ, μια αγκαλιά, ένα φιλί, μια επιβράβευση, άμεση ή έμμεση.
Θέλει ισχυρό χαρακτήρα και να νιώθεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ για τους γύρω σου και τον κόσμο.
ΚΑΝΤΕ ΤΟ.
1 φορά. Η 1 φορά ίσως γίνει μετά 2, μετά 3, μετά 33 και μετά 103 φορές.
Σας περιμένω τη νέα «χρονιά», το 2021, εδώ, στο orthologikos.gr, στο ταξίδι σας/μας προς τη γνώση και τον ορθολογισμό.
Προσωρινά σας αφήνω με το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του αυτοδίδακτου και ταυτόχρονα μουσικής ΙΔΙΟΦΥΙΑΣ (πάντα οι ιδιοφυίες είναι αυτοδίδακτες, όμως αυτό είναι μάλλον θέμα για μελλοντικό άρθρο), Hans Zimmer, με τίτλο Time (από την ταινία Inception):
ΖΗΣΤΕ ΤΟΝ.
Να γελάτε. Να διασκεδάζετε. Να διαβάζετε ενδιαφέροντα βιβλία. Να μελετάτε και να αναπτύσσετε τις γνώσεις σας. Να ερωτεύεστε. Να ΧΟΡΕΥΕΤΕ σαν τρελοί αδιαφορώντας για την άποψη των άλλων που θα σας νομίζουν τρελούς αλλά εκείνοι «δεν ακούν καν τη μουσική» (παραφράζοντας τον Nietsche). Να ταξιδεύετε.
Να γελάτε. Να γελάτε. Να γελάτε.
HANS ZIMMER – TIME
ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο
http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53
Comments powered by CComment