0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Το Kurzgesagt (ελληνιστί λέγοντας κάτι εν συντομία) – In a Nutshell εισήλθε πρόσφατα στα 500 πρώτα κανάλια στο YouTube σε αριθμό συνδρομητών. Είχαμε συγγράψει σχετικό άρθρο στο παρελθόν για το συγκεκριμένο κανάλι και τι σήμαινε η σταδιακή άνοδός του.

 

 

Μέσα στις γιορτές λοιπόν και για να μην έχουμε «κατεβατό» άρθρο, αποφάσισα να γράψω μερικές αράδες για την επιτυχία του και να παραθέσω και ορισμένα επιπλέον ενδιαφέροντα κανάλια.

Αφού λοιπόν εισήλθε στα 500 most subscribed channels, μπορούμε να πούμε ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η «επιστήμη αντεπιτίθεται» (από το «η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» των Star Wars) ή πιο σωστά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι αναζητούντες την επιστημονική εξήγηση ή την ορθολογική εξήγηση αυξάνονται.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ !

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, ας «κλείσουμε» και εμείς το έτος με κάτι θετικό !

Σε μια χρονιά και γενικά σε μια εποχή όπου τα fake news έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας, όπου οι συνωμοσιολόγοι που πιστεύουν σε οτιδήποτε διαβάζουν στο internet (τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ confirmation bias μηχανή), όπου ένας οπαδός της επίπεδης Γης μπορεί να googlαρει και να βρει εκατομμύρια sites που «υποστηρίζουν» την παλαβομάρα περί επίπεδης Γης, άνοιξε μια ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ.

Ναι, ΥΠΑΡΧΕΙ δίψα για επιστημονική ενημέρωση. Ναι, υπάρχει δίψα για ψύχραιμη και ορθολογική αναζήτηση απαντήσεων.

ΟΧΙ, δεν είναι όλα «μαύρα», ΟΧΙ, ένα ποσοστό 50% παγκοσμίως έχει «δίψα», αναρωτιέται, αναζητά. Ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων που δεν έχουν «κολλήσει» σε ιδέες του παρελθόντος, παρατηρώ μια τεράστια δίψα για μάθηση, μια τεράστια δίψα για επιστήμη.

Θεωρώ ότι το Kurzgesagt-In a Nutshell έχει προοπτική να εισέλθει άνετα στα πρώτα 200 κανάλια στο YouTube.

Εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα κανάλια. Στο μέλλον θα τα αναλύσουμε διεξοδικά, ας αναφέρουμε ορισμένα από τα αγαπημένα :

 

StarTalk με τον αγαπημένο Neil deGrasse Tyson

 

 

 

 

StandupMaths για τους «παλαβούς» με τα μαθηματικά με τον «παλαβό» Matt Parker

 

https://www.youtube.com/user/standupmaths/videos?shelf_id=1&sort=dd&view=0

 

 

PBS Space Time με τον αγαπημένο Matt O’Dowd

 

 

 

minutephysics με σύντομα videos για όσους βιάζονται

 

 

 

 

Numberphile που όπως «δείχνει» και ο τίτλος αγαπάμε  οι φίλοι των μαθηματικών

 

 

 

Veritasium + Vsauce με ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την επιστήμη, αλλά και γενική θεματολογία

 

 

https://www.youtube.com/user/1veritasium/videos

 

https://www.youtube.com/user/Vsauce/videos

 

 

 

Fermilab (το επίσημο κανάλι) και ιδιαιτέρως τα videos με τον Δρ. Don Lincoln

 

 

https://www.youtube.com/user/fermilab/videos

 

 

Από podcasts, ενδιαφέρον είναι το κανάλι του Sean Carroll με εβδομαδιαία podcasts σχετικά με την επιστήμη, αλλά και γενική θεματολογία

 

https://www.youtube.com/user/seancarroll/videos

 

 

 

Υπάρχουν και άλλα «πιο ψαγμένα» κανάλια, αλλά θεωρώ ότι τα ανωτέρω αποτελούν «καλή εισαγωγή» στον ορθολογισμό και στο μέλλον θα αναρτήσω ξεχωριστό άρθρο με όλα τα κανάλια που παρακολουθώ ανελλιπώς (επίσης τα sites κτλ. Πρόκειται για 47 sites τα οποία μελετώ ανελλιπώς ! Οπότε μάλλον θα κουραστείτε στο άρθρο αυτό, χαχα).

Κλείνοντας και για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί KurzgesagtIn a Nutshell, ας θυμίσω τι γράφαμε πριν 1 χρόνο και 3 μήνες:

 

Το KurzgesagtIn a Νutshell αποτελεί ένα κανάλι στο Youtube το οποίο δημοσιεύει videos για διάφορα θέματα, ως επί το πλείστον επιστημονικά, αλλά και πολιτικής φύσεως (ορισμένες φορές).

Έχει περί τα 7 εκατομμύρια συνδρομητές (Σεπτέμβριος 2018) και δημοσιεύει 2 videos κάθε μήνα (συνήθως).

Η αρχική του ονομασία ήταν σκέτο Kurzgesagt, δηλαδή στα γερμανικά «λέω κάτι εν συντομία», κάτι το οποίο φανερώνει τη γερμανική καταγωγή του ιδρυτή του και της αρχικής ομάδας που το δημιούργησε. Αργότερα και με την άνοδο της δημοφιλίας του μετονομάστηκε σε In a Νutshell σκέτο, αλλά τελικά αποφασίστηκε να επανέλθει το Kurzgesagt στην ονομασία, οπότε σήμερα λέγεται Kurzgesagt-In a Νutshell.

Το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά του έχει εκτοξευτεί και έχει οδηγήσει στο «μεγάλωμα» της αρχικής του ομάδας (εργάζονται περί τους 20 ανθρώπους πια). Είναι παρών σε όλα τα social media και έχει πια φανατικούς ακολούθους....

....Το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ του Kurzgesagt-In a Νutshell είναι τα εκπληκτικής ποιότητας videos του με το ΑΠΙΘΑΝΟ ANIMATION που έχουν και την «ευκολόπεπτη» περιγραφή που τα συνοδεύει.

Αποτελεί για εμένα το ΝΟ1 κανάλι για οποιοδήποτε ξεκινά ή θέλει να ξεκινήσει το «ταξίδι» του στην επιστημονική γνώση και εν συνεχεία να προχωρήσει σε κανάλια πιο εξειδικευμένα ή γενικά πιο «δύσκολα», πιο «ψαγμένα» στην επιστημονική γνώση.

Όπως και να έχει, το Kurzgesagt-In a Nutshell αποτελεί MUST, MUST, MUST για όλους τους αναγνώστες του orthologikos.gr.

 

 

Αυτά γράφαμε πριν καιρό και η χαρά είναι τεράστια που το Kurzgesagt - In a Nutshell ανεβαίνει διαρκώς στην κατάταξη! Ας κλείσουμε το 2019 με λίγη ασιοδοξία !

Ευχαριστώ για την ανάγνωση !

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

 

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1.html

 

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s