0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

(στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τί είναι το phantom FDI και πώς σχετίζεται με τη φοροδιαφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Με επίσημους πίνακες και στατιστικά στοιχεία θα δείτε ότι σχεδόν το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι είναι επενδύσεις – «φάντασμα», «βιτρίνα» για φοροαποφυγή. Το ποσό ανέρχεται στο ιλιγγιώδες νούμερο των 15 τρις δολαρίων !

Τα στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ και βασίζονται σε μια προδημοσίευση μιας αναλυτικής μελέτης που θα δημοσιευτεί μελλοντικά.

Καλή ανάγνωση!)

 

 

Πρόσφατα αναρτήθηκε στο site του IMF (ΔΝΤ στα ελληνικά) ένα abstract από μία μελέτη σχετικά με το phantom FDI.

FDI (Foreing Direct Investment) ή ελληνιστί Άμεση Ξένη Επένδυση είναι ένας όρος που αναφέρεται στις επενδύσεις που γίνονται σε μια χώρα από κατοίκους ή επιχειρήσεις κάποιας άλλης χώρας και συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών ανάπτυξης στη χώρα υποδοχής, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας κτλ.

Όμως σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, το Λουξεμβούργο, μια χώρα των 600.000 κατοίκων, αποτελεί κέντρο FDI ύψους 4 τρις δολαρίων, δηλαδή όσο περίπου και οι ΗΠΑ και πολύ περισσότερο από ότι η Κίνα !!!! Σε κάθε κάτοικο του μικροσκοπικού κρατιδίου αντιστοιχούν «άμεσες ξένες επενδύσεις» ύψους 6,6 εκατομ. δολαρίων ! Το Λουξεμβούργο δέχεται δηλαδή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ επενδύσεις από όσες η Κίνα και όσες περίπου οι ΗΠΑ ?

Τι ακριβώς συμβαίνει ? Πόσα από τα 40 τρις δολαρίων σε FDI συνιστούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και πόσα είναι όχι?

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ένα υψηλό (στην πραγματικότητα σχεδόν το 40% !!!) των συγκεκριμένων «επενδύσεων» αφορούν «εταιρίες» - «κέλυφος» (shell companies) που δεν έχουν πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Έχουν κυρίως τη μορφή εταιριών holding, δίνουν ενδο-εταιρικά δάνεια μεταξύ εταιριών του ίδιου ομίλου, διαχειρίζονται άυλα στοιχεία (πχ άδειες χρήσης, πρόσβασης κτλ). Στην πραγματικότητα λειτουργούν με σκοπό να μειώνουν τα φορολογικά βάρη των εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο (πχ πολυεθνικών).

Οι ερευνητές συγκεντρώνοντας δεδομένα από διάφορες πηγές, κατέληξαν ότι το 85% των phantom FDI, δηλαδή των άμεσων ξένων επενδύσεων – «φάντασμα» αφορούν 10 χώρες.

Λουξεμβούργο και Ολλανδία συνιστούν σχεδόν το 50% του phantom FDI (δηλαδή το 50% των 15 τρις δολαρίων !!!) και οι λοιπές χώρες είναι το Χονγκ Κονγκ, οι Παρθένες Νήσοι, η Σιγκαπούρη, τα νησιά Κέυμαν, η Ελβετία, η Ιρλανδία και ο Μαυρίκιος.

Αναφέρουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας η οποία μείωσε τους φορολογικούς της συντελεστές από το 50% τη δεκαετία του ‘80 στο 12,5% και ως αποτέλεσμα προσέλκυσε τεράστιες επενδύσεις ή μάλλον «επενδύσεις». Αναφέρει και το παράδειγμα some multinationals take advantage of loopholes in Irish law by using innovative tax engineering techniques with creative nicknames like “double Irish with a Dutch sandwich,” which involves transfers of profits between subsidiaries in Ireland and the Netherlands with tax havens in the Caribbean as the typical final destination.

Θα εξηγήσω στη συνέχεια με ΑΠΛΟ τρόπο τι ακριβώς εννοούν με ένα απλό παράδειγμα. Δεν είναι πυρηνική φυσική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ΜΕΣΟ ΠΟΣΟΣΤΟ φορολόγησης (των επιχειρήσεων) έχει μειωθεί από το 40% το 1990 στο 25% το 2017 σε έναν αγώνα μεταξύ των κρατών στο ποιο θα προσελκύσει επενδύσεις.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το ποσοστό των phantom FDIs έχει αυξηθεί από το 30% στο 40% του συνόλου των FDIs και δεν διαφαίνεται τάση μείωσής του, ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αποτελεί στην πραγματικότητα έναν τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις "μειώνουν" τα φορολογικά τους βάρη χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά εργαλεία και μετακινώντας χρήματα από χώρα σε χώρα για να μειώνουν ή και να εκμηδενίζουν τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή στα κέρδη τους. Τέλος συστήνουν την παγκόσμια συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα. Αναμένοντας τη δημοσίευση της αναλυτικής μελέτης, παραθέτω προσωρινά τον παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει την εκτίναξη του phantom FDI τα τελευταία χρόνια και παρακάτω και το άρθρο του Forbes (όχι κανενός άσχετου) που συνοψίζει τη μελέτη με τον τίτλο ότι εταιρίες - "κέλυφος" κρύβουν 15 ΤΡΙΣ ΔΟΛ σε φόρους (δηλαδή φοροαποφυγή)

 

 

 

 

 

 

Πώς όμως χρησιμοποιούν οι εταιρίες χώρες όπως η Ιρλανδία για παράδειγμα για να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους ? Ας δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα.

Έστω η θυγατρική μιας πολυεθνικής στην Ελλάδα έχει πωλήσεις το 2019 ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη ΠΡΟ φόρων (μετά όλων των εξόδων) ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν τα κέρδη φορολογούνταν στην Ελλάδα, θα έπρεπε να πληρώσει σε φόρους 4,8 εκατομμύρια ευρώ (24% ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα για το 2019 σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις).

Αν όμως η ίδια πολυεθνική έχει φτιάξει μια εταιρία στην Ιρλανδία και η εταιρία αυτή χρεώσει στην ελληνική θυγατρική έξοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρήση άδειας, τότε θα έχουμε:

Ελλάδα. Κέρδη ΠΡΟ φόρων = 0 εκατομμύρια. ΦΟΡΟΣ = 0 ευρώ (καθώς τα 20 εκατομμύρια ευρώ κερδών «εξαφανίστηκαν» ως πληρωμή στην εταιρία στην Ιρλανδία).

Ιρλανδία. Έσοδα 20 εκατομμύρια ευρώ. Φόρος 12,5% = 2,5 εκατομμύρια ευρώ φόρος.

Πόσο ΓΛΥΤΩΝΕΙ η συγκεκριμένη πολυεθνική σε φόρους ? 2,3 εκατομμύρια ευρώ.

Φανταστείτε το ίδιο να συμβαίνει με ΟΛΕΣ τις θυγατρικές της ανά την Ευρώπη και να μαζεύει τα κέρδη της σε 1-2 χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν ΑΛΛΕΣ χώρες (πχ το άρθρο του ΔΝΤ αναφέρει χώρες της Καραϊβικής) που θα ΧΡΕΩΝΟΥΝ με τη σειρά τους την «κεντρική» θυγατρική με έξοδα για παραχώρηση «άδειας χρήσης πνευματικής ιδιοκτησίας» κτλ. και να πληρώνουν ακόμη χαμηλότερους φόρους.

Με το συγκεκριμένο τρόπο μπορεί μια πολυεθνική να γλιτώσει σχεδόν ΟΛΟ το ποσό του φόρου που κανονικά θα έπρεπε να φορολογηθεί για παράδειγμα στην Ελλάδα και σχεδόν να μηδενίσει το φορολογικό της συντελεστή.

Ας δούμε για παράδειγμα μια τυχαία πολυεθνική, την Amazon και το income statement της για το 2018 (από το yahoo finance)

 

 

 

Με πωλήσεις 232,9 δις δολαρίων, είχε κέρδη προ φόρων ύψους 11,27 δις δολαρίων και φόρους μόλις 1,20 δις δολάρια, δηλαδή «καθαρό» φορολογικό συντελεστή 10,6% !!!!

ΠΟΙΟΣ ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ πληρώνει τόσο λίγο σε φόρους ? 10,6% ??!!!!

Αυτός είναι και ο λόγος που σε συνδυασμό με την απειροελάχιστη φορολόγηση του κεφαλαίου (ή των κεφαλαιακών κερδών) που είναι ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αυτής της εργασίας (δηλαδή των απλών μισθωτών-συνταξιούχων), ο Bezos φορολογείται ίσως χαμηλότερα από την καθαρίστρια των γραφείων της Amazon (ως ποσοστό)!!!

Αυτό εννοεί ο Warren Buffett όταν λέει σε συνεντεύξεις του ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να πληρώνει ο ίδιος ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ φόρους (ως ποσοστό φυσικά) από την γραμματέα του !!!

Προσοχή !

ΌΛΑ προέρχονται από ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία του ΔΝΤ (από την προδημοσίευση στο site του μιας μελέτης) συν από το Forbes ή τον ίδιον τον Buffett !

Συμπερασματικά, τα phantom FDIs ανέρχονται πια στο εξωπραγματικό μέγεθος των 15 τρις δολαρίων με συνεχή αύξηση και στην πραγματικότητα υποκρύπτουν ίσως μια κολοσσιαίων διαστάσεων παγκόσμια συστηματική φοροαποφυγή, Τα συγκεκριμένα δεδομένα μάλιστα προέρχονται από επίσημες πηγές και από μελέτη του ΔΝΤ οπότε δεν συνιστούν αποκύημα της φαντασίας του οποιουδήποτε.

Απλά αναμένουμε τη δημοσίευση του συνόλου της μελέτης.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

 

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

 

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1.html

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s