0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

(με αφορμή το σχόλιο ενός αναγνώστη μας και την αναφορά του σε ένα βιβλίο που διάβαζε πρόσφατα, θυμήθηκα να γράψω ένα άρθρο για το βιβλίο που το orthologikos.gr θα καθιστούσε εν έτει 2019 υποχρεωτικό για να περάσει κανείς σε πανεπιστημιακή σχολή. Στο μέλλον φυσικά μπορεί να προτιμήσω κάποιο άλλο «γενικό» βιβλίο, αλλά προσωρινά, για το σήμερα, το βιβλίο που θα αναφέρω, θεωρώ ότι είναι MUST για κάθε σύγχρονο άνθρωπο και πολίτη.

Θα αναφέρω και σύντομα τους λόγους για τους οποίους το επέλεξα, τους λόγους για τους οποίους θεωρώ ότι ΚΑΝΕΙΣ/ΚΑΜΙΑ δεν πρέπει να επιτρέπεται να εισέλθει σε πανεπιστημιακή σχολή αν δεν έχει μελετήσει και δεν έχει εξεταστεί στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Προειδοποιώ ότι και πάλι θα σας «ΒΓΑΛΩ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΑΣ», πολλοί από εσάς θα θυμώσετε και θα πείτε «τι είναι αυτά? Γιατί ένας φιλόλογος να υποχρεώνεται να διαβάσει και να εξεταστεί στο συγκεκριμένο βιβλίο? Πας καλά»?

Γνωρίζω ότι θα προκληθούν αντιδράσεις, ιδιαίτερα από όσους/όσες προέρχονται από θεωρητικά αντικείμενα, αλλά το 2019 με την ανθρωπότητα να ετοιμάζεται να φθάσει στον Άρη, είναι ΕΓΚΛΗΜΑ το 99% των ατόμων γύρω μας να έχει τόση σχέση με την επιστήμη όση και ο Τραμπ με τον ορθολογισμό, δηλαδή μηδενική.

Θα δώσω όμως και 1 «εναλλακτικό» βιβλίο για όσους δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στο βασικό βιβλίο.

Θα θυμώσετε, αλλά αν ηρεμήσετε, αν ξαναδιαβάσετε το σημερινό άρθρο 2-3 φορές και μετά βγείτε έξω και σκεφτείτε με λογική, θα δείτε πόσο δίκαιο έχει το orthologikos.gr

Καλή ανάγνωση!)

 

Με αφορμή το πρόσφατο σχόλιο ενός αναγνώστη, θυμήθηκα ότι ήθελα κάποια στιγμή να γράψω ένα άρθρο για το ποιο βιβλίο θεωρώ το πιο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για έναν άνθρωπο που ζει το 2019.

Πιθανόν το συγκεκριμένο βιβλίο να είναι παλαιολιθικό για τον άνθρωπο του 25019 ή μάλλον θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ παλαιολιθικό για τον άνθρωπο σε 23000 χρόνια από σήμερα, αλλά με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ δεδομένα θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα έχει άμεσα οφέλη σε πολλά επίπεδα.

Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από εσάς θα δυσαρεστηθούν, άλλοι θα θυμώσουν (ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με θετικές επιστήμες), άλλοι θα πουν «τι μας λέει αυτός βρε ? Παλάβωσε εντελώς?», όμως άποψή μου είναι ότι ο άνθρωπος του 2019 πρέπει επιτέλους να σκέφτεται και να λειτουργεί ως άνθρωπος του 2019 και όχι του 1019.

Το 95% των ανθρώπων γύρω μου και γύρω σας χρησιμοποιούν κινητά, υπολογιστές, δορυφόρους πχ για να προσανατολιστούν μέσω GPS σε μια πόλη που επισκέπτονται, αεροπλάνα, tablets κτλ, αλλά έχουν ΠΑΝΤΕΛΗ άγνοια για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους.

Εγκεφαλικά ζουν ακόμη στο 1019 και όχι στο 2019.

Το 5% των ορθολογιστών, των ανθρώπων που ασχολούνται με την επιστήμη ΣΕΡΝΕΙ τη λοιπή ανθρωπότητα με το ζόρι στο μέλλον. Το 95% απλά χρησιμοποιεί τη γνώση του 5% αλλά οι ίδιοι ζουν πραγματικά στην αρχαιότητα !

Δεν κάνω πλάκα!

Ποιος είναι ο τρόπος να λυθεί αυτή η μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του πλούτου γνώσεων που έχει συσσωρεύσει το 5% της ανθρωπότητας και της ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ άγνοιας του λοιπού 95%?

Πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η μελέτη επιστημονικών βιβλίων και δη βιβλίων με μαθηματικά. Θεωρώ αδύνατο να καταφέρει ο μέσος άνθρωπος να έρθει πιο κοντά στο ορθολογισμό και στην επιστήμη, αν δεν έρθει πρωτύτερα πιο κοντά στις θετικές επιστήμες, στις μόνες πραγματικές επιστήμες.

Επίσης η ενασχόληση με την αστροφυσική, τη χημεία, τα μαθηματικά θα οδηγήσει ΑΥΤΟΜΑΤΑ και σε μια καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω του.

Πρέπει μέσω του σχολείου και δη μέσω του λυκείου, ο μέσος άνθρωπος να έρθει σε επαφή με την επιστήμη. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν έχω πρόβλημα να διδάσκεται ο μαθητής ταυτόχρονα και αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλολογικά μαθήματα, ποιήματα κτλ, αλλά δε νοείται ένας σύγχρονος πολίτης του 2019 να μην έχει ΒΑΣΙΚΕΣ γνώσεις επιστήμης και μαθηματικών.

Το βιβλίο που προτείνω είναι το

 

Mathematical methods for Physics and Engineering

των Riley, Hobson, Bence

 

Έχει βγει σε διάφορες εκδόσεις, εγώ προσωπικά είχα και την 1η  και τώρα έχω την 3η έκδοση.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ βιβλίο, ΤΕΛΕΙΟ για τους λάτρεις των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών.

Μπορώ να το χαρακτηρίσω ως textbook, ένα βιβλίο σαν «λεξικό» για έναν φυσικό επιστήμονα ή μηχανικό. Ένα βιβλίο «εγκυκλοπαιδικό» παρά εξειδικευμένο σε ένα μόνο αντικείμενο.

Εκτείνεται σε περίπου 1.300 σελίδες με ορισμένα κεφάλαια να είναι σχετικά εύκολα και άλλα αρκετά πιο δύσκολα. Σε γενικές γραμμές απαιτείται ένα άλφα επίπεδο γνωσιακών ικανοτήτων για να μπορέσει κανείς να το μελετήσει και να ακολουθήσει τη ροή του, αλλά θεωρώ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ άνθρωποι του 2019 να μην μπορούν να «μιλήσουν» με μαθηματικά. Στην εποχή όπου όλα σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες, το να βλέπω γύρω μου τόση ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ και τέτοια επίπεδα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ είναι εγκληματικό.

Το ανωτέρω βιβλίο ΔΕΝ είναι εύκολο.

Αλλά οτιδήποτε αξίζει στη ζωή, ΔΕΝ είναι εύκολο.

Σε μια εποχή όπου όλα είναι εύκολα, όπου όλοι θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα σε 5 λεπτά ή να ασχολούνται με κάτι μόνο 5 λεπτά, αλλιώς «βαριούνται», το ανωτέρω βιβλίο απαιτεί ΜΕΛΕΤΗ και ΚΟΠΟ.

Στην εποχή της ΕΥΚΟΛΙΑΣ, το orthologikos.gr συνιστά ένα σχετικά «ΔΥΣΚΟΛΟ» βιβλίο.

 

Κόντρα στο ρεύμα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα αποτελέσει το έναυσμα για την επιστημονική ανάταση της Ελλάδας, αλλά και κάθε χώρας που θα το καταστήσει υποχρεωτικό στη μέση εκπαίδευση.

Θα δώσει τη δυνατότητα στο 95% των ανθρώπων να έρθουν πιο κοντά στα μαθηματικά.  Στη συνέχεια να έρθουν πιο κοντά στην αστροφυσική και φυσικά στον ορθολογισμό.

Θα δημιουργήσει πιο ΕΞΥΠΝΟΥΣ ανθρώπους, θα δώσει το έναυσμα να «ψαχτεί» κανείς στη συνέχεια ακόμη περισσότερο.

Ένας μαγικός κόσμος θα ανοιχτεί μπροστά του. Θα είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς πολλών βιβλίων που θα του «ανοίξουν» τους ορίζοντες και τον τρόπο σκέψης.

Το ανωτέρω βιβλίο είναι το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ υπόβαθρο για να ασχοληθεί κανείς με τις φυσικές επιστήμες, είναι το ΠΡΩΤΟ σκαλοπάτι για να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις ούτως ώστε να εξειδικευτεί στη συνέχεια στο αντικείμενο που του αρέσει.

Ακόμη και στον εργασιακό τομέα, το ανωτέρω βιβλίο με το «μαθηματικό» του υπόβαθρο, θα αποτελέσει τη βάση για να βρει κανείς δουλειά σε χρόνο ΜΗΔΕΝ σε Google, Microsoft κτλ. Σε οδηγεί κατευθείαν στη δομημένη σκέψη, στον τρόπο που σκέφτονται οι προγραμματιστές, οι μηχανικοί λογισμικού κτλ.

Αλλά και γενικά στην κοινωνία, οι πολίτες που θα έχουν διδαχτεί το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν θα συμπεριφερθούν ποτέ ως «πρόβατα» στην υπόλοιπη ζωή τους.

Θα γίνουν πιο ορθολογιστές. Θα μεγαλώσουν και οι ίδιοι παιδιά που θα ΑΓΑΠΟΥΝ την επιστήμη και τα μαθηματικά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το βιβλίο με το οποίο θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο ΜΕΛΛΟΝ και δεν είναι σίγουρα ένα «εύκολο» βιβλίο.

 

Μειονέκτημα του βιβλίου:

Ένα μειονέκτημα του βιβλίου (πέρα από τον βαθμό δυσκολίας του, αλλά όπως ανέφερα, το orthologikos.gr ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ την «ευκολία», το «πάρε 1 πτυχίο, μεταπυχιακό, διδακτορικό και μετά άραξεεεε», σιχαίνεται οτιδήποτε εύπεπτο) συνιστά το ότι αρκετά θέματα δεν επεξηγώνται επαρκώς ή σε μεγαλύτερο βάθος. Ίσως θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο, όμως κατανοώ ότι η πρόθεση των συγγραφέων είναι να αποτελέσει ένα βιβλίο-αναφοράς και όχι «εξειδίκευσης» για επίδοξους μελετητές-φοιτητές θετικών επιστημών.

 

Όσοι ενδιαφέρονται για κάποια ιδιαίτερη θεματική ενότητα, μπορούν να αγοράσουν πιο εξειδικευμένα βιβλία πάνω στη συγκεκριμένη και μόνο θεματική. Άλλωστε δεν θα μπορούσε ποτέ ένα βιβλίο, ακόμη και 1.300 περίπου σελίδων, να αναλύσει όλο το εύρος της μαθηματικής επιστήμης ή των μαθηματικών σχετικών με τη φυσική και μηχανική. Είναι φύσει αδύνατον.

Αυτό θεωρώ το μοναδικό «πραγματικό» μειονέκτημα του βιβλίου που προτείνω.

Σίγουρα πολλοί από εσάς θα αναρωτηθούν:

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην τα καταφέρνουν στα μαθηματικά. Γιατί να δυσκολευτούν τόσο για να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο?»

Για τον ίδιο λόγο που δε νοείται να μην ξέρει ένας μαθηματικός την αλφάβητο. Στη σύγχρονη εποχή τα μαθηματικά είναι τόσο αναγκαία και βασικά που για εμένα είναι το ίδιο σημαντικό να γνωρίζεις την αλφάβητο με το να γνωρίζεις μαθηματικές έννοιες. 

Επειδή όμως αναγνωρίζω εν μέρει τη «δυσκολία» του συγκεκριμένου βιβλίου, θα αναφέρω 1 «εναλλακτικό» βιβλίο που θεωρώ ότι ΠΡΕΠΕΙ να διδάσκεται στα λύκεια κάθε χώρας (με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντα, του 2019, όχι τα δεδομένα του 25019 που η ανθρωπότητα θα έχει αποικίες στο διάστημα, τότε αυτά που αναφέρουν τα τρέχοντα βιβλία θα φαντάζουν «παλαιολιθικά» για τους ανθρώπους του μέλλοντος):