0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Τι σημαίνει ο όρος Swing states όταν αναφέρεται κανείς στις εκλογές στις ΗΠΑ ? Γιατί είναι τόσο σημαντική η νίκη ενός υποψηφίου στα swing states και ποιες είναι συνήθως οι πολιτείες που συγκαταλέγονται στα swing states ? Το σημερινό άρθρο θα διαλύσει κάθε απορία σας σχετικά με τα swing states και αυτό θα γίνει με απλό και κατανοητό τρόπο, αλλά και ταυτόχρονα παρέχοντάς σας μια ΠΛΗΡΗ ανάλυση για να μπορείτε να «πιάσετε» το λόγο για τον οποίο οι συγκεκριμένες πολιτείες θεωρούνται τόσο σημαντικές και βασικά γιατί οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με αυτές το χρονικό διάστημα πριν τη διεξαγωγή τους.

Θα υπάρξει ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΝΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ! ΑΝΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ! Διαβάστε ως το τέλος !

Swing state είναι μια πολιτεία που μπορεί να γίνει είτε μπλε (από το χρώμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ) είτε κόκκινη (από το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ). Δηλαδή μπορεί να την κερδίσει είτε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είτε των Δημοκρατικών, είναι μια πολιτεία που «αμφιταλαντεύεται» (αν μπορούσε να ειπωθεί κατ’αυτόν τον τρόπο φυσικά).

Είναι με απλά λόγια μια πολιτεία που δεν αποτελεί «κάστρο» είτε της μίας είτε της άλλης παράταξης και μπορεί να αλλάξει χρώμα και να κερδηθεί και από τους 2 αντιπάλους. Συχνά αποκαλούνται και battleground states γιατί εκεί γίνονται οι σκληρές «οδομαχίες», εκεί οι υποψήφιοι δίνουν σκληρή μάχη για να κερδίσουν.

Συνήθως (γιατί τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, καθώς συντελούνται δημογραφικές αλλαγές σε κάθε πολιτεία) μεταξύ των swing states συγκαταλέγονται οι ακόλουθες πολιτείες των ΗΠΑ:

 

Florida, Pennsylvania, Georgia, Ohio, North Carolina, Michigan, Virginia, Wisconsin.

 

Άλλες πολιτείες που δεν συγκαταλέγονταν συνήθως στα swing states, αλλά υπάρχει η πιθανότητα στις εκλογές του 2020 να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πχ η Arizona που ενδέχεται να «περάσει» στους Δημοκρατικούς (ίσως και το Texas αλλά είναι αρκετά δύσκολο. Αν συμβεί πάντως, θα πρόκειται για ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ).

Το γιατί όμως έχουν τόσο μεγάλη σημασία αυτές οι πολιτείες σε σχέση πχ με την πολιτεία της California ή της New York (όπου είναι σίγουρο ότι θα σαρώσουν πχ οι Δημοκρατικοί) έχει σχέση με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ το οποίο είχαμε αναλύσει πριν λίγο καιρό (“winner-takes-it-all”).

Το πρόσφατο αναλυτικό μας άρθρο βρίσκεται εδώ:

http://www.orthologikos.gr/2016-08-21-19-10-47/190

Αλλά ας παραθέσω ορισμένα στοιχεία του τί είχαμε γράψει πρόσφατα για όσους δεν επιθυμούν να το διαβάσουν ολόκληρο:

Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ είναι «έμμεση» υπό την έννοια ότι μεταξύ των ψηφοφόρων και της εκλογής του προέδρου μεσολαβεί το Κολέγιο των Εκλεκτόρων (Electoral College) και λόγω της ιδιαίτερου τρόπου που αυτό λειτουργεί, δεν είναι βέβαιο ότι ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, θα εκλεγεί αυτομάτα και πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπάρχουν 538 εκλεκτορικές ψήφοι και ο υποψήφιος που θα εκλεγεί τελικά πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να συγκεντρώσει 270 ψήφους εκλεκτόρων.

Οι εκλέκτορες προέρχονται από τις πολιτείες και κάθε πολιτεία έχει συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων που βασίζεται σε πληθυσμιακά κριτήρια (αλλά και έχει ένα κατώτατο όριο, τους 3 εκλέκτορες).

Κάθε πολιτεία μπορεί να ορίσει τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι εκλέκτορές της αλλά σχεδόν σε όλες (εκτός από τις πολιτείες Nebraska και Maine, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα καθότι διαθέτουν μόνο 4 και 5 εκλέκτορες αντίστοιχα) ο τρόπος είναι το Popular vote, δηλαδή οι εκλέκτορες της πολιτείας επιλέγουν τον υποψήφιο που εξέλεξαν οι ψηφοφόροι της πολιτείας τους.

Όμως αν ένας υποψήφιος κερδίσει μια πολιτεία με 51% έναντι 49% του αντιπάλου του, οι εκλέκτορες ψηφίζουν κατά 100% τον υποψήφιο με το 51%! Το σύστημα μπορούμε να το ονομάσουμε και «winner-takes-all» σύστημα υπό την έννοια ότι όποιος πάρει απλά την πλειοψηφία, κερδίζει και το σύνολο των εκλεκτόρων!

Επίσης δεν υπάρχει πουθενά «δέσμευσή» τους να ψηφίσουν έστω τον υποψήφιο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους (περιπτώσεις faithless elector) αν και οι πολιτείες έχουν εισάγει «δικλίδες ασφαλείας» σε τέτοιες περιπτώσεις και επίσης ποτέ δεν κρίθηκε (τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή) από μία τέτοια κίνηση.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ένας υποψήφιος που λαμβάνει το 50,00001% των ψήφων μιας πολιτείας θα λάβει, όχι την αντιστοιχία του 50,000001% των ψήφων των εκλεκτόρων αλλά το σύνολο των εκλεκτόρων της συγκεκριμένης πολιτείας, δηλαδή όλες τις εκλεκτορικές ψήφους (αν φυσικά δεν υπάρξει faithless elector).

Η California έχει 55, το Texas 38, η Florida 29 εκλέκτορες (με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2010 και τις αντίστοιχες προσαρμογές) κτλ.

Πού έγκειται η «αδικία» του συστήματος προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και πώς είναι δυνατόν να εκλεγεί κάποια/κάποιος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ έχει λάβει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ από μία/έναν αντίπαλό του ?

Ας μελετήσουμε ένα παράδειγμα με 3 πολιτείες όπου υποθετικά «κατεβαίνουν» στο στίβο των προεδρικών εκλογών μόνο 2 υποψήφιοι, ο υποψήφιος Α και ο υποψήφιος Β.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πολιτεία της California, του Texas και της Florida, τις 3 πολιτείες με τους περισσότερους εκλέκτορες (55, 38 και 29 αντίστοιχα)

Στην California (55 εκλέκτορες) ψήφισαν το 2016 14,18 εκ. ψηφοφόροι, στη Florida (29 εκλέκτορες) 9,4 εκ. και στο Texas (38 εκλέκτορες) περί τα 9 εκ. ψηφοφόροι. Συνολικά περί τα 32,58 εκ. ψηφοφόροι και 122 εκλέκτορες.

Έστω ότι ο Α υποψήφιος λάμβανε το 70% των ψήφων στην California και το 49% σε Florida και σε Texas (δηλαδή έχανε σε αυτές τις 2 πολιτείες με 49% έναντι 51% του υποψηφίου Β).

Ας δούμε πόσους εκλέκτορες θα λάμβανε με το τρέχον σύστημα και πόσους θα ΕΠΡΕΠΕ να λάβει αν το σύστημα εκλογής ήταν πιο αντιπροσωπευτικό (και όχι ο «νικητής της πολιτείας κερδίζει όλους τους εκλέκτορες»-winner-takes-all):

 

Υποψήφιος Α

California: 70% * 14,18 = 9,93 εκ. ψήφοι

Texas: 49% * 9 = 4,41 εκ. ψήφοι

Florida: 49% * 9,4 = 4,61 εκ. Ψήφοι

 

Συνολικά έλαβε 9,93 + 4,41 + 4,61 = 18,95 εκ ψήφους από το σύνολο των 32,58 εκ. ψήφων ή έλαβε το 58% των ψήφων.

Κανονικά θα ανέμενε κανείς να λάβει και το 58% περίπου των εκλεκτόρων, αλλά λόγω του συστήματος των ΗΠΑ, θα λάβει ΜΟΝΟ τους 55 εκλέκτορες της California.

Δηλαδή θα λάβει 55 από τις 122 εκλεκτορικές ψήφους ή το 45% των εκλεκτόρων !!!

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος Β, θα λάβει το 55% των εκλεκτόρων, δηλαδή αν γίνονταν εκλογές με μόνο αυτές τις 3 πολιτείες και με τα ανωτέρω στοιχεία, ενώ ο υποψήφιος Β θα είχε λάβει 13,63 εκ. ψήφους ή 42% των ψήφων, θα κέρδιζε το 55% των εκλεκτόρων!

Δηλαδή θα εκλεγόταν πρόεδρος ενώ θα είχε χάσει από τον αντίπαλό του με διαφορά - 16% !

Παρανοϊκό ? Εξωφρενικό ?

Όχι και αυτός είναι ο λόγος που ενώ ο Trump πήρε στις προεδρικές εκλογές του 2016 2,87 εκ λιγότερες ψήφους !!! σε σχέση με την Clinton (ή 62,98 εκ. ψήφοι έναντι 65,85 εκ. ψήφοι για την αντίπαλό του και με ποσοστό 46,1% έναντι 48,2% για την αντίπαλό του, τα ποσοστά δεν αθροίζουν στο 100%, καθώς υπήρχαν και ανεξάρτητοι υποψήφιοι με μικρότερα ποσοστά), εντούτοις κέρδισε ΑΝΕΤΑ την πλειοψηφία των εκλεκτόρων με 304 εκλέκτορες έναντι 227 της Clinton!

Δηλαδή πήρε το 46,1% των ψήφων έναντι 48,2% της Clinton, 62,98 εκ. ψήφους έναντι 65,85 εκ. ψήφων της αντιπάλου, σχεδόν 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ, αλλά κέρδισε

304 έναντι 227 εκλέκτορες !!!

 

Το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ ευνοεί την επικέντρωση σε ορισμένες πολιτείες που δεν ψηφίζουν παραδοσιακά Ρεπουμπλικάνους ή Δημοκρατικούς (πχ η California ψηφίζει Δημοκρατικούς ως πιο κοινωνικά φιλελεύθερη, πιο προοδευτική πολιτεία με εξαιρετικά μορφωμένο και νέο σε ηλικία πληθυσμό, ενώ πολιτείες όπως η Alabama ή το Kentucky ψηφίζουν «συντηρητικά» κόμματα και υποψηφίους, συνιστώντας rural πολιτείες με πληθυσμό σχετικά μεγάλο σε ηλικία και «παραδοσιακό», πιο θρησκευόμενο κτλ. που όπως σε ΟΛΕΣ τις χώρες παγκοσμίως ψηφίζει συντηρητικούς υποψηφίους).

Οι υποψήφιοι πρόεδροι των 2 μεγάλων παρατάξεων στις ΗΠΑ συχνά αγνοούν τελείως πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη ή η Καλιφόρνια (παραδοσιακά «κάστρα» των Δημοκρατικών με νέο, μορφωμένο και δυναμικό πληθυσμό) ή πολιτείες όπως το Μιζούρι, η Οκλαχόμα ή η Αλαμπάμα (παραδοσιακά «κάστρα» των Ρεπουμπλικάνων με συντηρητικό πληθυσμό, αγροτικές ή ημι-αγροτικές κοινωνίες κτλ) και δίνουν έμφαση στα λεγόμενα swing states.

Swing states = πολιτείες που δεν ψηφίζουν «παραδοσιακά» Ρεπουμπλικάνους ή Δημοκρατικούς (δεν συνιστούν «κάστρα» της μίας ή της άλλης παράταξης), αλλά είναι δυνατόν να αλλάξουν «χρώμα» και να τους κερδίσει είτε ο ένας είτε ο άλλος υποψήφιος. Συνήθως μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι πολιτείες Pennsylvania, Ohio, Michigan, Virginia, Iowa, Florida, Nevada κτλ.

Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ ευνοεί να αγνοείς τις πολιτείες που θα χάσεις σίγουρα (με άνεση) και να μην ανησυχείς αν χάσεις πχ με 65%-35% σε πολυπληθείς πολιτείες – «κάστρα» του αντιπάλου όπως η California ή η New York γιατί άλλωστε δεν μετράει το ποσοστό που θα λάβεις σε πανεθνικό επίπεδο.

Οπότε οι υποψήφιοι επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στα swing states και δη στα swing states με τις περισσότερες εκλεκτορικές ψήφους (Florida, Ohio, Pennsylvania).

Ταυτόχρονα ο τρόπος που αποδίδονται εκλέκτορες (τουλάχιστον 3 εκλέκτορες ανεξαρτήτως πληθυσμού) στις πολιτείες, ευνοεί τις πιο αραιοκατοικημένες πολιτείες (που παραδοσιακά ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους), καθώς η κάθε ψήφος των ψηφοφόρων εκεί έχει «μεγαλύτερη ισχύ» (σε εισαγωγικά) μιας ψήφου πχ στην California, New York κτλ.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται άμεσα από τους ψηφοφόρους (και με αναλογική ψήφο), καθώς όπως είδαμε 4 φορές στην ιστορία με τελευταία το 2016 και την εκλογή Trump, οι πολίτες των ΗΠΑ ψήφισαν τον αντίπαλό του (πχ ο Trump έχασε με σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους διαφορά), αλλά το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ και ο τρόπος που λειτουργεί, έχει ως αποτέλεσμα μια ψήφος στην California να «μετρά» διαφορετικά από μία ψήφο στην North Dakota.

Αυτό το κατανοεί κανείς διαιρώντας τους ψηφοφόρους κάθε πολιτείας με τον αριθμό των εκλεκτόρων της.

 

California – 55 εκλέκτορες – 36,7 εκ πληθυσμός = 1 εκλέκτορας για κάθε 667.272 περίπου άτομα.

North Dakota – 3 εκλέκτορες – 0,64 εκ. πληθυσμός = 1 εκλέκτορας για κάθε 213.827 περίπου άτομα.

 

Συνεπώς η ψήφος στη North Dakota είναι περίπου 3 φορές πιο «ισχυρή» από μία ψήφο στην California.

Για όποια/όποιον επιθυμεί ανάλυση για κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και της «ισχύος» της ψήφου, μπορεί να επισκεφθεί το παρακάτω link:

https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/fairvote/pages/199/attachments/original/1450119297/2008votersperelector.pdf?1450119297

Όλα αυτά οφείλονται στο τρόπο που έχει δομηθεί το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ με τους εκλέκτορες και το οποίο έχει τις ρίζες του στην επιθυμία να ικανοποιηθούν οι μικρότερες και πιο αραιοκατοικημένες πολιτείες (άλλοι μελετητές υποστηρίζουν ότι εν μέρει σχετίζεται και με το καθεστώς των σκλάβων, όμως αυτό είναι άλλη συζήτηση).

 

Από τα ανωτέρω κατανοεί κανείς ΠΟΣΟ σημαντικό είναι να κερδίσει ο κάθε υποψήφιος τις swing states.

Από τα swing states, μάλλον φέτος η Georgia και πιθανόν το Ohio το πιθανότερο είναι να κερδηθούν από τον Trump. Από την άλλη, η Arizona είναι πιθανόν να αλλάξει «χέρια» και να κερδηθεί από τον Biden.

Αν όμως γίνει η έκπληξη και το Τέξας αλλάξει χέρια (από Ρεπουμπλικανους περάσει σε Δημοκρατικούς) θα μιλάμε για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ της δεκαετίας.

Ας δούμε όμως τις swing states μία προς μία:

 

 

Florida:

 

Ίσως η πιο σημαντική swing πολιτεία. Δίνει 29 εκλεκτορικές ψήφους στο νικητή της και αποτελεί το «σηματωρό» για το ποιος θα κερδίσει την προεδρική μάχη.

Αποτελεί πολιτεία που έχει αυξήσει τον πληθυσμό της κατά εκατομμύρια τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας και της εσωτερικής μετανάστευσης τεράστιου αριθμού συνταξιούχων που αποφασίζουν να ζήσουν στη συγκεκριμένη πολιτεία (λόγω του κλίματός της) τα χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «γέρνει» προς τους Ρεπουμπλικάνους τόσο σε προεδρικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο (κυβερνήτης της είναι ο DeSantis που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικανους και έχει στενή σχέση με τον Trump).

Όμως η ανεκδιήγητη διαχείριση της κρίσης του κορωνοιού (που πλήττει τους μεγαλύτερους σε ηλικία σε σημαντικό βαθμό) αλλά και τα λάθη σε τοπικό, πολιτειακό επίπεδο, όπως και η συστράτευση του νεαρότερου πληθυσμού της πολιτείας στην προσέλευση στην κάλπη (μια ηλικιακή ομάδα που παραδοσιακά στις ΗΠΑ απείχαν των εκλογών), δίνει την ευκαιρία στον Biden να κερδίσει τη συγκεκριμένη πολιτεία.

Πρόβλεψη ? Θα δοθεί σκληρή μάχη, αλλά στο τέλος.. Biden.

 

Arizona:

Δίνει 11 εκλέκτορες. Θα δοθεί σκληρή μάχη, στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Biden κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα.

Δύσκολη η πρόβλεψη (ο Biden έχει όμως σοβαρές πιθανότητες).

 

 

Pennsylvania:

Δίνει 20 εκλεκτορικές ψήφους (έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν γιατί ο πληθυσμός της αναλογικά με τον πληθυσμό άλλων πολιτειών δεν έχει αυξηθεί αναλογικά). Άνθρωποι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας στη συγκεκριμένη πολιτεία, οπότε θεωρώ πιθανόν να την κερδίσει ο Trump παρά το γεγονός ότι ο Biden εμφανίζει μικρό προβάδισμα (3-4%) στις δημοσκοπήσεις. Επίσης δεν έχει ενθουσιώδες νεανικό πληθυσμό.

Δύσκολη η πρόβλεψη.

 

 

Michigan:

Πολιτεία που ήταν παλιά αδιαμφισβήτητο «κάστρο» των Δημοκρατικών. Στις τελευταίες εκλογές αυτό αμφισβητείται από την άνοδο των Ρεπουμπλικανων και την αδιαφορία του νεανικού πληθυσμού της πολιτείας στο να ψηφίσει. Πολιτεία σε εμφανή οικονομική πτώση (θα συγγραφεί άρθρο με την πτώση της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ στο μέλλον από εμάς και θα αναφερθούμε και στο Michigan). Θεωρώ ότι σε αυτές τις εκλογές θα κερδίσει ΑΝΕΤΑ ο Biden γιατί υπάρχει θέληση για συμμετοχή των νέων (οι οποίοι ρέπουν προς τους Δημοκρατικούς).

Πρόβλεψη ? Biden.

 

 

North Carolina:

15 εκλέκτορες. Θα δοθεί σκληρή μάχη στη συγκεκριμένη πολιτεία, καθώς υπάρχει το έδαφος για να κερδηθεί και από τους 2 υποψήφιους (στις δημοσκοπήσεις ο Biden προηγείται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες).

Πρόβλεψη ? Δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη.

 

 

Georgia:

16 εκλεκτορικές ψήφοι. Παλιά θεωρούνταν swing state, αλλά από το 1992 έχει να ψηφίσει υπέρ των Δημοκρατικών. Αν δεν γίνει ΜΑΖΙΚΗ προσέλευση νέων ψηφοφόρων στις κάλπες, θεωρώ ότι ο Trump θα την κερδίσει. Ποτέ όμως δεν ξέρει κανείς, ιδιαίτερα φέτος με το πείσμα των νέων ανθρώπων να συμμετέχουν στις εκλογές.

Πρόβλεψη ? Μάλλον Trump.

 

Wisconsin:

10 εκλέκτορες. Θα ήταν ντέρμπι, αλλά η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού τις τελευταίες εβδομάδες και η δραστηριοποίηση των Δημοκρατικών με την εγγραφή ψηφοφόρων που παλιότερα δεν πήγαιναν να ψηφίσουν, θεωρώ ότι θα οδηγήσουν σε νίκη του Biden στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Οι Ρεπουμπλικανοι της πολιτείας προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο την επέλαση του Biden (ακόμα και με την απειλή ότι όσες Mail-in ballots καθυστερήσουν να φθάσουν, θα τις απορρίπτουν, βλ. άρθρο στο cnbc https://www.cnbc.com/2020/10/08/court-blocks-order-allowing-extra-week-for-counting-wisconsin-ballots.html

), όμως δεν μοιάζει πιθανό να τα καταφέρουν, καθώς το κλίμα στην πολιτεία είναι ισχυρό υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Πρόβλεψη ? Biden.

 

 

 

Texas

(κανονικά ΟΧΙ swing state, «κάστρο» των Ρεπουμπλικανων, αλλά αν «γυρίσει», θα πρόκειται για έκπληξη 1ου μεγέθους) :

 

Σημαντική πολιτεία, καθώς αν «γυρίσει», θα συνιστά σταθμό στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ (τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στην εκλογή του Jimmy Carter, δηλαδή πριν 4 δεκαετίες και λόγω ειδικών συνθηκών τότε – Νίξον. Γενικά θεωρείται ή θεωρούνταν σχεδόν αδύνατον να κερδίσουν Δημοκρατικοί το Texas!!!).

Συντηρητικός πληθυσμός στην πλειοψηφία του, με πολύ υψηλή επιρροή ευαγγελιστών και ευαγγελικών οργανώσεων, με δεκαετίες gerrymandering από το Ρεπουμπλικανικο κόμμα  (gerrymandering = το έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, θα το αναλύσουμε και σε μελλοντικό άρθρο).

Όμως στις τελευταίες πολιτειακές εκλογές, ο Beto ORourke έφθασε κοντά στο να κερδίσει ένα από τα γνωστότερα (στα 4-5 πρώτα) στελέχη των Ρεπουμπλικανων, τον Ted Cruz (έχασε με περίπου 2,5%).

Φυσικά στις προεδρικές εκλογές του 2016, οι Δημοκρατικοί είχαν χάσει με 9% στο Τέξας (η Κλίντον είχε συγκεντρώσει το 43,24% έναντι του 52,23% του Τραμπ) και είναι αρκετά δύσκολο να κερδίσει ο Biden.

Το Texas είναι μια συντηρητική πολιτεία (όχι στον ίδιο βαθμό πχ με την Alabama) με δεκαετίες επηρεασμού από ευαγγελιστές, εκπομπές στη τοπική τηλεόραση, με δεκαετίες σχεδιασμένου gerrymandering, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται και το ότι γίνεται χαμός στο early voting στο Τέξας είναι μια ένδειξη:

 

 

 

 

 

 

Αν πάντως συμβεί αυτό, θα αποτελέσει τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ στις ΗΠΑ των τελευταίων δεκαετιών. Αλλά το θεωρώ αρκετά δύσκολο.

Εν ολίγοις ?

Πρόβλεψη για το Texas ? Trump (αλλά με μεγάλη μείωση της διαφοράς σε σχέση με τον Biden, σίγουρα όχι +9%).

 

 

Κλείνοντας, είδαμε τις κρισιμότερες πολιτείες (swing states) όπου επικεντρώνονται οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών. Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ (ένα απαρχαιωμένο και αναγόμενο στον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο εκλογικό σύστημα που έπρεπε τότε να συγκεράσει αντίρροπες τάσεις) χρειάζεται σίγουρα μια προσαρμογή στον 21ο αιώνα.

Δεν είναι δυνατόν 1 ψήφος στη  North Dakota μα είναι 3 φορές «πιο ισχυρή» από 1 ψήφο στην California, ιδίως στον 21ο αιώνα.

Επίσης δεν είναι λογικό ένας υποψήφιος (πχ ο Biden τώρα) να προβλέπεται να κερδίσει με διαφορά + 6-7 εκ ψήφων (μπορεί και περισσότερο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα) και να ΧΑΝΕΙ τις εκλογές λόγω του κολλημένου στο παρελθόν εκλογικού συστήματος της χώρας.

Καιρός για αλλαγή στις ΗΠΑ!

Δεν μπορεί να μένει προσκολλημένη στο παρελθόν!

Μετά τα 4 ξεχωριστά άρθρα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που σας έχουν κάνει πια ΕΙΔΙΚΟΥΣ στο συγκεκριμένο θέμα, θα επανέλθουμε μετά τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου με άρθρο για τις ΗΠΑ. Οπότε προσωρινά, ευχαριστώ για την ανάγνωση!

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

 

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1.html

 

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s