0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ έναντι του Καναδά και πώς είναι δυνατόν δύο χώρες που συνορεύουν να έχουν τόσο διαφορετικά ποσοστά στην εγκληματικότητα και δη στις δολοφονίες.

Οι τεράστιες διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, 2 χωρών με κοινά σύνορα, γλώσσα, υπόβαθρο (αγγλοσαξονικό), σύστημα οργάνωσης κτλ, αλλά και ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ταυτόχρονα, εμφανίζονται διαρκώς και σε διάφορα επίπεδα. Θα υπάρξει μια σειρά άρθρων που θα σας εντυπωσιάσει (πχ σύστημα υγείας ΗΠΑ vs σύστημα υγείας Καναδά, ποσοστό φτώχειας κτλ).

Σήμερα δεν θα συγκρίνουμε τις ΗΠΑ με την Ελλάδα (μία από τις 3-4 ασφαλέστερες χώρες στη Δύση), ούτε με κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης όπου θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν διαφορές λόγω ηπείρου, απόστασης κτλ. αλλά με μια χώρα ακριβώς δίπλα της, με αγγλοσαξονική νοοτροπία και η ίδια, με μακρά ιστορία επαφών μεταξύ τους, με ισχυρό δικαστικό σύστημα και νομοθεσία κτλ.

Στη σημερινή ανάλυση που θα αποτελέσει επίσης μέρος μιας σειράς αναλύσεων για την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ, θα δούμε ότι μια γειτονική χώρα με επίσης ισχυρούς θεσμούς, οργανωμένη αστυνομία και δικαιοσύνη αντιμετωπίζει αρκετά χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών.

Σίγουρα ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ οι δείκτες εγκληματικότητες έχουν πέσει σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και είναι σχετικά σταθεροί αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με πριν 60 χρόνια (!!!!, ναι τότε που όλοι «κοιμούνταν με ανοικτές τις πόρτες», κατά αυτό που πιστεύει το 100% των ανθρώπων γύρω σας) πλην των κλοπών-μικροκλοπών (δηλαδή της σχετικά πιο ελαφριάς εγκληματικότητας) που έχουν αυξηθεί, αλλά όχι σε τραγικό βαθμό (πάντα αναλογικά με τον πληθυσμό, καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ έχει σχεδόν 2πλασιαστεί τα τελευταία 60 χρόνια).

Αυτή η ανάλυση όπως και για τη διαχρονική πορεία της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ ανάλογα με το ποιος πρόεδρος βρισκόταν στην εξουσία, θα την κάνουμε σε μελλοντικά άρθρα για να δούμε αν ισχύει ο «φόβος» που προσπαθεί να εμφυσήσει ο οποιοσδήποτε στο μέσο πολίτη περί εγκληματικότητας, περί καταστροφής κτλ.

Δεν επιθυμώ οι αναλύσεις να είναι τεράστιες με 10-15 πίνακες που κουράζουν τον αναγνώστη, οπότε θα «σπάσει» η ανάλυση σε συνέχειες.

Αλλά ας δούμε τα στοιχεία για το σημερινό άρθρο (επίσημες πηγές Καναδά και ΗΠΑ):

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τις ανθρωποκτονίες, καθώς στις λοιπές κατηγορίες σχετικά με τις ΗΠΑ, θα επικεντρωθούμε στο μέλλον.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το έτος αναφοράς μας θα είναι το 2017 και ο πληθυσμός κάθε χώρας ανερχόταν σε περίπου

 

ΗΠΑ : 325,1 εκ. άτομα

Καναδάς : 36,5 εκ. άτομα

Δηλαδή η αναλογία πληθυσμού μεταξύ των 2 χωρών ανερχόταν το 2017 σε περίπου 8,91 (325,1/36,5).

Ο Καναδάς είχε (ακόμη και μετά την αύξηση το 2017, η οποία αντιστράφηκε το 2018, αλλά ας παραμείνουμε στο 2017, καθώς οι περισσότεροι πίνακες με γραφικά της καναδικής στατιστικής αρχής αφορούν το 2017) 660 ανθρωποκτονίες.

Το ίδιο έτος (2017) οι ΗΠΑ κατέγραψαν 17.294 δολοφονίες.

Αν λάβουμε υπόψη τη διαφορά πληθυσμών, αν ο Καναδάς εμφάνισε 660 δολοφονίες, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν καταγράψει

660 * 8,91 = 5.880,6 ή περίπου 5.881 δολοφονίες

Αλλά κατέγραψαν 17.294, δηλαδή σχεδόν ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ δολοφονίες αναλογικά με τον πληθυσμό!

Προσοχή!

Δεν συγκρίνω τις ΗΠΑ με την Ελλάδα ή με άλλη χώρα της Ευρώπης που μπορεί να παρουσιάζει ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ δολοφονιών ή γενικά βαριάς εγκληματικότητας, αλλά με τον Καναδά!

Αν συνέκρινα τις ΗΠΑ πχ με την Ελλάδα που κυμαινόμαστε μεταξύ 78-95 δολοφονιών ετησίως και λάβουμε υπόψη διαφορά πληθυσμών (περίπου 1 προς 30), οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εμφανίζουν 2.340-2.850 ανθρωποκτονίες, ενώ στην πραγματικότητα στις ΗΠΑ λαμβάνουν χώρα περίπου 6ΠΛΑΣΙΕΣ – 7ΠΛΑΣΙΕΣ κάθε χρόνο !!!!

Επίσης αν παρατηρήσει κανείς τους πίνακες που παρατέθηκαν, θα δει ότι ακόμη και στον Καναδά (το έχουμε αναφέρει και στα στην ανάλυση για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα όπου συμβαίνει το ίδιο), στις 4 από τις 5 δολοφονίες που εξιχνιάθηκαν τα θύματα γνώριζαν τον δολοφόνο τους (και δεν ήταν τελείως άγνωστοι, προέρχονταν από το φιλικό τους περιβάλλον, την οικογένεια, γείτονες κτλ). 80%! Εντυπωσιακό ποσοστό που επιβεβαιώνει έμμεσα και το άρθρο για την Ελλάδα.

Κλείνοντας, στο 1ο μιας σειράς άρθρων σύγκρισης ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και στο 1ο μιας άλλης σειράς για την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ, είδαμε ότι οι δολοφονίες στις ΗΠΑ είναι ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ (αναλογικά με τον πληθυσμό) σε σχέση με το γειτονικό τους Καναδά (και 6πλασιες ή 7πλασιες σε σχέση με την Ελλάδα).

Οι λόγοι ή μάλλον ο λόγος? Θα εξηγηθεί σε μελλοντικό άρθρο.

Προσωρινά, ευχαριστώ για την ανάγνωση!

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

 

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1.html

 

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s