(στο σημερινό άρθρο θα μελετήσουμε στατιστικά στοιχεία και πίνακες από επίσημες πηγές σχετικά με τη φτώχεια στην Ελλάδα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την οικονομική ανισότητα, τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και δη των φτωχότερων.
Πόσοι πραγματικά είναι οι άνθρωποι που ζούσαν σε κατάσταση φτώχειας στην Ελλάδα το 2018? Σε τι ποσοστό ανέρχονται οι συμπολίτες μας που δεν έχουν φαγητό ή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα? Πώς κινήθηκε το ποσοστό αυτό διαχρονικά?
Ισχύει ότι η Ελλάδα παρουσίασε ΚΑΘΕΤΗ μείωση στα επίπεδα φτώχειας, ανέχειας, στην οικονομική ανισότητα τα τελευταία χρόνια, έστω με την παροχή επιδομάτων?
Καλή ανάγνωση !)
Η ΕλΣτατ ανακοίνωσε πρόσφατα τις στατιστικές για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τους δείκτες ανισότητας στη χώρα στο πλαίσιο των στοιχείων που συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στην Eurostat.
Οι στατιστικές και οι αριθμοί που θα διαβάσετε ΔΕΝ αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του γράφοντος (ποτέ άλλωστε δεν έχω γράψει άρθρο ΧΩΡΙΣ αριθμούς και μάλιστα ΟΛΟΥΣ τους αριθμούς) και τα στοιχεία ΔΕΝ είναι μαιμουδιασμένα ή φτιαγμένα στο «πόδι».
Δεν το λέει ο «Κώστας, ο Μπάμπης, ο Γιώργης» από το καφενείο, αλλά πρόκειται για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στατιστικά δεδομένα. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα που ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ.
Ας τα δούμε λοιπόν :
Επεξηγηματικά, ας δούμε και 2 ορισμούς για το τι είναι ο δείκτης S80/S20 και τί το Gini coefficient.
Ο δείκτης S80 / S20 σε πεντημόρια εισοδήματος μετρά τη σχετική ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος, συγκρίνει το ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα που κατέχει το 20% των πλουσιότερων ατόμων με αυτό που κατέχει το 20% των φτωχότερων και επηρεάζεται από τις ακραίες τιμές της κατανομής του εισοδήματος.
Ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) ορίζεται ως ο λόγος των αθροιστικών μεριδίων του πληθυσμού, κατανεμημένου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, προς το αθροιστικό μερίδιο του συνολικού εισοδήματος όλου του πληθυσμού. Η τιμή του κυμαίνεται από 0 (ή 0%), που αντιστοιχεί σε πλήρη εισοδηματική ισότητα έως 1 (ή 100%) που αντιστοιχεί σε πλήρη εισοδηματική ανισότητα, και ερμηνεύεται ως η στατιστικά αναμενόμενη διαφορά του αποτελέσματος της σύγκρισης δύο τυχαίων εισοδημάτων, ως ποσοστό του μέσου όρου. Αν όλο το εθνικό εισόδημα ήταν συγκεντρωμένο σε ένα άτομο, ο συντελεστής θα ήταν 1. Αν ο συντελεστής Gini ήταν π.χ. 30,0%, το εισόδημα 2 τυχαίων ατόμων θα διέφερε κατά 30,0% του μέσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος.
Από τον παραπάνω πίνακα, παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια, η οικονομική ανισότητα μειώθηκε ΚΑΘΕΤΑ.
Ο δείκτης S80/S20 κατήλθε στο 5,5 το 2018 από 6,5-6,6 το 2013-2014 δηλαδή τα εισοδήματα του 20% των πλουσιότερων Ελλήνων ήταν το 2018 5,5 φορές υψηλότερα έναντι των εισοδημάτων του 20% των φτωχότερων Ελλήνων έναντι 6,5 φορές το 2014. Η διαφορά φαίνεται μικρή αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγάλη καθώς τα στοιχεία είναι σε ΦΟΡΕΣ, βασικά μιλάμε για τρομακτική μείωση.
Ο δείκτης Gini (ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης και πιθανότατα και ο πιο γνωστός) μειώθηκε από το υψηλό του 34,5% το 2014 στο 32,3% το 2018 και πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο στα χρονικά των μετρήσεων. Πρακτικά σημαίνει ότι αν επιλέξουμε 2 ΤΥΧΑΙΟΥΣ Έλληνες, θα περιμένουμε ότι τα εισοδήματά τους θα διαφέρουν κατά 32,3% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος.
Όπως παρατηρεί κανείς, η οικονομική ανισότητα έχει μειωθεί ΚΑΘΕΤΑ.
Ταυτόχρονα, αν παρατηρήσει κανείς τα δεδομένα καλύτερα, θα δει ότι η ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων άνω των 65 (συνταξιούχων), έχει μειωθεί σε ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ, μόλις στο 3,9 και σχεδόν στο μισό σε σχέση με την ανισότητα μεταξύ ανθρώπων χαμηλότερων ηλικιών.
Αλλά ας δούμε και τον δείκτη για την υλική στέρηση:
Όπως παρατηρούμε και πάλι, το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας με υλικές στερήσεις μειώθηκε ΚΑΘΕΤΑ το 2018 στο 16,7% από 22% περίπου τα προηγούμενα χρόνια!
Δηλαδή οι άνθρωποι με υλικές στερήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά περίπου -24% το 2018 !!!
Ας δούμε όμως και τον κίνδυνο φτώχειας:
Το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας μειώθηκε στην Ελλάδα στο 18,5% το 2018 έναντι 23% πχ το 2014 και μάλιστα είναι ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ από ότι το 2005 (19,6%)!
Δείτε το παρακάτω διάγραμμα και θα καταλάβετε ότι υπάρχει ένας κόσμος που ΔΕΝ φαίνεται, ένας κόσμος έξω από τα ραντάρ:
Το 41% των φτωχών συμπολιτών μας έχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών του θέρμανσης. Το 78% των φτωχών συμπολιτών μας δεν μπορεί να πάει καν διακοπές για 1 εβδομάδα, ενώ το 29,5 % (!!!!) δεν μπορεί καν να τραφεί με κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα !
Συμπερασματικά, οι δείκτες φτώχειας, οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικής ανισότητας έχουν μειωθεί ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουν μηδενιστεί, αλλά έχουν μειωθεί σημαντικά και μειώνονται κάθε χρόνο. Τα στοιχεία είναι ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ.
Τώρα το εάν θα έπρεπε η πολιτεία να παρέχει επιδόματα, αν θα έπρεπε να δίνει επίδομα θέρμανσης στο 41% σχεδόν των φτωχών συνανθρώπων μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για τη θέρμανσή τους ή θα έπρεπε να «κόψει τα πάντα» και να τους αφήνει να πεθαίνουν από το κρύο, είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.
Θα μου πείτε ότι «τι με απασχολεί εμένα ? Δεν με ενδιαφέρει, εγώ θέλω να κονομάω για την πάρτη μου και για την οικογένειά μου. Δεν με απασχολούν οι άλλοι. Δεν θέλω να πλερώνω για τους φτωχούς ή τους τεμπελχανάδες, αμά λάχει να’ούμε».
Έστω ότι μειώνεται ο φόρος για όσους βγάζουν 50.000 ευρώ ετησίως κατά -2%. Θα κερδίσει κάποιος 1.000 ευρώ το χρόνο ή 80 ευρώ περίπου το μήνα. Αυτά τα λεφτά ούτε θα του επιτρέψουν να "αγοράσει Lamborghini ούτε να αγοράσει εξοχικό στη Μύκονο».
Τα ίδια λεφτά όμως (μαζεμένα για πολλούς) θα δώσουν τη δυνατότητα να παράσχει το κράτος επίδομα θέρμανσης και να μην πεθάνουν κάποιοι φτωχοί μας συνάνθρωποι από το κρύο. Δεν είναι επιλογή, είναι κοινωνική και κυρίως ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ευθύνη μας.
Τα χρήματα δεν είναι ο αυτοσκοπός στη ζωή. Δεν είναι η υπέρτατη αξία. Για εμένα δεν αποτελούν καν αξία.
Άλλωστε σκεφτείτε απλά. Θα σας κάνω 1 ερώτηση.
ΠΟΙΟΣ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος πριν 300 χρόνια ? Πριν 500 χρόνια ? Γνωρίζετε ? Φυσικά και όχι. Ποιος ασχολείται με το ποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος το 1543?
ΠΟΙΟΣ νομίζετε ότι θα ασχολείται με τον Bill Gates ή τον Jeff Bezos στο μέλλον?
ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΝΕΙΣ.
Sorry για το rant μου, ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα και πρέπει κάποια στιγμή να ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ από την «πάρτη» μας και να σκεφτούμε πώς θα ωθήσουμε τους γύρω μας και την ανθρωπότητα σαν σύνολο προς τα εμπρός.
Ευχαριστώ για την ανάγνωση!
ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο
Comments powered by CComment