0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου οικονομικής ενίσχυσης πριν μερικές εβδομάδες, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε στην ανακοίνωση ενός νέου, 2ου πακέτου, αυτή την φορά επικεντρωμένου στις επενδύσεις στις υποδομές (infrastructure) των ΗΠΑ, οι οποίες χρειάζονται άμεσα ανανέωση με σημαντικά ποσά, καθώς δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτές επί χρόνια ή και δεκαετίες.

Το ύψος του ανέρχεται στα 2 + τρις δολάρια (περί τα 2,2 τρις δολάρια, όσο περίπου και το πρώτο πακέτο) και αποτελεί τη ΔΕΥΤΕΡΗ στη σειρά εξαιρετικά ΘΕΤΙΚΗ είδηση τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία (πχ και για την Ευρώπη ή την Ελλάδα έμμεσα).

Σίγουρα και ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκδηλώσει την επιθυμία του για ένα παρόμοιο πακέτο επικεντρωμένο στις υποδομές αλλά δεν το έκανε πράξη στη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο νέος πρόεδρος εντυπωσιάζει γιατί έχει μπει «δυναμικά» χωρίς να χάνει χρόνο και προωθώντας ταυτόχρονα διάφορα νομοσχέδια (ή σκέψεις για νομοσχέδια) πχ για ίσες ευκαιρίες αντρών-γυναικών, για την είσοδο ξανά σε διεθνείς οργανισμούς ή τη συμφωνία για το κλίμα (από όπου είχε αποχωρήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση) κτλ.

Αν συνεχίσει το ίδιο δυναμικά, θα πρόκειται ίσως για το πιο «δραστήριο» 1ο έτος στην προεδρία και μάλιστα ευνοώντας την κοινωνία στο σύνολό της (ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αυτό έμμεσα) και προωθώντας κινήσεις για την κλιματική αλλαγή, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα φορολογίας, για την έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές (που θα λαμβάνουν όμως υπόψη τους και το περιβάλλον).

Όπως και το πρώτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης, έτσι και το δεύτερο θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ (πιθανότατα στο +6-6,5% και ενδεχομένως αυτοί οι ρυθμοί να διατηρηθούν εν πολλοίς με ανάπτυξη +4-+5% ως το 2023) δημιουργώντας αρκετές νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και αυξάνοντας την εγχώρια ζήτησή τους για αγαθά τρίτων χωρών.

Αυτό θα έχει ως έμμεση συνέπεια και πάλι (όπως και στο πρώτο πακέτο) την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης των λοιπών χωρών της υφηλίου καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση για τα αγαθά που παράγουν (πχ υλικά για την κατασκευή γεφυρών, ανεμογεννήτριες για αιολικά πάρκα, υλικά για κατασκευή δρόμων, μηχανήματα κτλ) «τραβώντας» με αυτόν τον τρόπο σε ανοδική τροχιά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Αν προσθέσει κανείς τα 2 πακέτα (με το δεύτερο να μην έχει εγκριθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις που θα παρατεθούν σε λίγο), τότε η οικονομία των ΗΠΑ θα δεχθεί μια δημοσιονομική «ώθηση» ύψους σχεδόν 4 + τρις δολαρίων (1,9 + 2,2 –αν εγκριθεί αυτούσιο το 2ο πακέτο - τρις δολάρια).

Πρόκειται για αρκετά υψηλό νούμερο αν και το μεν πρώτο πακέτο θα «τονώσει» την οικονομία εντός του 2021 (δηλαδή άμεσα) ενώ το δεύτερο θα «επιμεριστεί» σε μια περίοδο ετών. Όμως το δεύτερο πακέτο θα ενισχύσει τους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ περισσότερο, καθώς οι επενδύσεις σε νέα έργα υποδομής, ο εκσυγχρονισμός των εν λειτουργία υποδομών, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, θα δημιουργήσουν «μαγιά» για αύξηση της τεχνογνωσίας, υψηλότερη παραγωγικότητα (πχ ταχύτερες μεταφορές), θέσεις εργασίας με καλύτερες αμοιβές κτλ σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Πώς όμως σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αυτό το 2ο πακέτο?

Οι κυριότεροι τρόποι θα είναι αρχικά μέσω της αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 21% στο 28% (το οποίο είχε μειωθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο από το περίπου 35%). Επίσης μέσω ειδικής πρόβλεψης ότι και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα πληρώνουν τουλάχιστον 21% φόρο ανεξαρτήτως χώρας (οπότε θα εκλείψει η χρήση τρίτων χωρών για να μειώνουν οι πολυεθνικές τους φόρους που πληρώνουν) και αυτό θα συμβεί με διεθνή συνεργασία. Τέλος και παράλληλα με το προηγούμενο μέσω της αποθάρρυνσης της χρήσης «φορολογικών παραδείσων» και της «μεταφοράς εξόδων» προς αυτούς για την αποφυγή πληρωμής φόρων.

Ειδικά για το πρώτο (δηλαδή την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από το 21% στο 28%), υπάρχουν αντιδράσεις από την παράταξη των Ρεπουμπλικάνων αλλά και ορισμένους γερουσιαστές των Δημοκρατικών (μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής που δεν επιθυμούσε ορισμένες πτυχές του πρώτου πακέτου, αλλά στην αύξηση της φορολογίας στο 28% αντιδρούν αρκετοί επιπλέον, διάφορα δημοσιεύματα διεθνώς εκτιμούν περί τους 10? Όμως δεν είναι βέβαιο, πρόκειται για εκτιμήσεις και δημοσιεύματα).

Οπότε σύμφωνα και με άλλα δημοσιεύματα (πχ Reuters) εκτιμάται ότι η μέση λύση θα είναι το ποσοστό να γίνει 25% (ως μέση λύση), κάτι το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει δεκτό και να ψηφιστεί (απόσπασμα Reuters):

 

 

 

 

Όσον αφορά το ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης για τις πολυεθνικές, ήδη αρκετές χώρες (Γαλλία, Γερμανία κτλ) μέσω διαφόρων αρμοδίων έχουν δείξει ότι και οι ίδιες επιθυμούν μια παρόμοια συμφωνία (την οποία δεν ήθελε ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ), καθότι και οι ίδιες χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη τακτική (είχε εξηγηθεί παλιότερα, αλλά ίσως παρουσιαστεί και στο μέλλον μέσω όμως video (??), θα δείξει).

Επειδή όμως δεν αναφέρθηκε τι περιλαμβάνει αυτό το 2ο πακέτο για «infrastructure» (βασικά περιλαμβάνει ένα πλήθος δράσεων σε διάφορους τομείς), ιδού ορισμένα στοιχεία του (όχι όλα):

 

621 δις δολάρια για υποδομές (δρόμους, γέφυρες, δημόσιες συγκοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια κτλ)

300 δις δολάρια για επενδύσεις στα δίκτυα νερού, βελτίωση υποδομών broadband και αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρ

300 δις δολάρια για κατασκευή σπιτιών σχετικά προσιτής τιμής (για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα) και για βελτίωση των σχολικών υποδομών

580 δις δολάρια για επενδύσεις στη βιομηχανία των ΗΠΑ, στην έρευνα και ανάπτυξη και στην επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ

Γενικά πρόκειται για ένα 2ο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ σε σημαντικό βαθμό για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα σε ένα εύρος διαφορετικών τομέων.

Όσο για τη χρηματοδότησή του, έχει και αυτή θετικά σημεία, ιδιαίτερα σχετικά με το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών (ή έστω των ισχυρότερων χωρών που με τη σειρά τους θα πιέσουν για αλλαγές τις λοιπές χώρες), καθώς η υφήλιος χρειάζεται πολιτικές διεθνούς συνεργασίας γιατί τα προβλήματά μας και η λύσεις τους (πχ το θέμα της κλιματικής αλλαγής) απαιτούν ολοένα και βαθύτερη διεθνή συνεργασία.

Γεγονός παραμένει ότι μετά το 1ο πακέτο, δεν θα περίμενε κανείς τόσο γρήγορα και ένα 2ο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και μάλιστα τόσο σημαντικού ύψους. Το συγκεκριμένο πακέτο δείχνει λοιπόν το δρόμο και για τις λοιπές χώρες , ότι δηλαδή έμφαση πια πρέπει να δοθεί και στην ανάπτυξη με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, με επενδύσεις σε υποδομές, με επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια», με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δη καλά αμειβόμενων κτλ.

Δημιουργεί αισιοδοξία για 2η φορά για τις ΗΠΑ και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της και είναι αυτό που χρειάζεται η διεθνής οικονομία, ενώ ταυτόχρονα έχει και πτυχές που θα απαιτήσουν διεθνή συνεργασία, κάτι που θα βοηθήσει και σε πλείστους άλλους τομείς (πλην των οικονομικών) στο μέλλον.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53

 

 

 

 

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s