0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Το πρόσφατο πακέτο οικονομικής «τόνωσης» του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, αποτελεί μια εξαιρετικά θετική είδηση τόσο για τις ίδιες τις ΗΠΑ, όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Συνιστά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και ταυτόχρονα συνιστά και επιτυχία, όχι μόνο για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και για την οικονομία των ΗΠΑ, για την ενίσχυση των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας των ΗΠΑ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης της συγκεκριμένης χώρας για το 2021 (προβλέπεται στο +6,5% για το 2021 έναντι του 2020), όπως επίσης συνιστά επιτυχία και για τη λοιπή υφήλιο (έμμεσα).

Όχι μόνο γιατί θα ενισχύσει άμεσα την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και έμμεσα (μέσω της αύξησης της ζήτησης των ΗΠΑ) και στις λοιπές χώρες του πλανήτη, αλλά και γιατί δείχνει το δρόμο σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης ότι η υπερβολική και μονόπλευρη έμφαση στη λιτότητα δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά (παρά μόνο σε έναν αρνητικό αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο) και ότι η υπερβολική ανησυχία για το χρέος μόνο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανάπτυξη επίσης οδηγεί σε ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα (γιατί η ανάπτυξη «καταπνίγεται» και οι δείκτες ΑΕΠ/χρέος γίνονται ακόμα χειρότεροι).

Το «πακέτο Biden» είναι η ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ για την παγκόσμια οικονομία που θα μπορούσε να υπάρξει. Αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Η ώρα της έμφασης στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, της αλλαγής του μοντέλου με έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη, της ενίσχυσης των φτωχότερων πολιτών, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι εδώ. Το συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής «τόνωσης» δίδει άπλετη αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί ο πραγματικός κίνδυνος για τη Δύση.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τη Δύση δεν είναι το εάν οι φτωχοί πολίτες των ΗΠΑ πάρουν "δωρεάν λεφτά" ή αν τους δώσει ενίσχυση το κράτος για να μπορέσουν να φάνε, να πληρώσουν το ενοίκιό τους, να ντύσουν τα παιδιά τους. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η πιθανή «ιαπωνοποίηση» όλων των δυτικών οικονομιών και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με «ενέσεις» αισιοδοξίας, με έμφαση στην ανάπτυξη, με έμφαση στο μέλλον.

Το «πακέτο Biden» όντως συνιστά τεράστια ευκαιρία (και ως «πρότυπο» και για τις άλλες χώρες πχ της Ευρώπης) και δημιουργεί αισιοδοξία.

Αλλά ας δούμε από τη wiki συν από μια ανάλυση της GS τι ακριβώς προβλέπει το συγκεκριμένο πακέτο (όχι όλες τις πτυχές του γιατί θα χρειαζόταν «κατεβατό» άρθρο με πλήθος αριθμών και πινάκων και θα «κούραζε» τον αναγνώστη του blog):

Wiki + ανάλυση της GS (στον πίνακα της GS, οι συγγραφείς του έχουν κάνει λάθος, αντί 2021, γράφουν 2020 σε όλες τις στήλες, η τελευταία στήλη περιέχει τα ποσά που τελικά εγκρίθηκαν)

 

 

 

 

 

 

 

Το νέο πακέτο οικονομικής «σωτηρίας» (όπως αποκαλείται) ή οικονομικής «τόνωσης» αφορά ένα ποσό περί τα 1,9 τρις δολάρια  (λίγο μειωμένο, καθώς κατόπιν διαπραγματεύσεων μειώθηκαν ορισμένα κονδύλια).

Περί τα 520 δις δολάρια σε άμεσες πληρωμές στους πολίτες, περί τα 246 δις σε βοηθήματα για ανέργους, περί τα 350 δις σε βοήθεια στις πολιτείες των ΗΠΑ, 170 δις για τον κλάδο της εκπαίδευσης, 125 δις για τον κλάδο της υγείας κτλ.

Τα πιο «γνωστά» του σημεία είναι

 

- οι άμεσες πληρωμές 1.400 δολαρίων σε κάθε πολίτη των ΗΠΑ (με όριο για την παροχή του, το μεικτό, όχι καθαρό, εισόδημα έως 80.000 δολάρια για τους άγαμους και έως 160.000 για οικογένειες), δηλαδή το «λεφτόδεντρο» ή «δώρο» του κράτους προς τους πολίτες (όπως το αποκαλούσαν οι Ρεπουμπλικανοι),

- η επιμήκυνση της παροχής επιπρόσθετου ποσού 300 δολαρίων ανά εβδομάδα (ή 1.200 δολαρίων περίπου το μήνα) για όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (δηλαδή για τους ανέργους) έως περίπου και τον Σεπτέμβριο

- μια επιμήκυνση της αύξησης +15% στα «κουπόνια φαγητού» (food stamps) που λαμβάνουν οι φτωχότεροι πολίτες των ΗΠΑ (παρατάθηκε έως και τον Σεπτέμβριο του 2021)

- μια φορολογική ελάφρυνση (στην πραγματικότητα κάτι σαν επίδομα) για κάθε παιδί (3.600 δολάρια ετησίως για παιδιά κάτω των 6 ετών και 3.000 δολάρια ετησίως για παιδιά έως 17 ετών)

- επιπλέον απαλλαγές για οικογένειες που δικαιούνται επίδομα παιδικής φροντίδας

- πρόβλεψη για αφορολόγητη διαγραφή φοιτητικών δανείων (ΑΝ αποφασιστεί και υπογραφεί κάτι τέτοιο από τον πρόεδρο Biden). Σημαντικό γιατί αν και ΔΕΝ αφορά το παρόν, ίσως αποφασιστεί μελλοντικά

- παροχές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο των εστιατορίων,

- 350 δις στις πολιτείες για την κάλυψη αναγκών τους

- 130 δις για τα σχολεία των ΗΠΑ, αρκετά από τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα (πολλά αναγκάστηκαν να απολύσουν και προσωπικό), αρκετά από τα οποία μάλιστα προϋπήρχαν του κορωνοιού

- 40 δις δολάρια για κολέγια και πανεπιστήμια, από τα οποία το 50% θα πρέπει να δοθεί ως επιδότηση στους φοιτητές/τριες τους (και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, ιδιαίτερα τα μη προβεβλημένα ή όσα δεν ανήκουν πχ στην Ivy League). Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχει αναλυθεί στο παρελθόν. Αλλά οι λύσεις έρχονται (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στο νέο πακέτο έχει γίνει μια πρόβλεψη για το μέλλον που μάλλον κάτι θετικό προμηνύει)

- δεκάδες δισεκατομμύρια για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη αναγκών συνταξιοδοτικών ταμείων που βρίσκονται σε δυσκολία, για τη διευκόλυνση νοσοκομειακών μονάδων, για την παροχή βοήθειας σε υποδομές υγείας κτλ.

 

Το ΜΟΝΟ που δεν «πέρασε» στο πακέτο ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15δ/ώρα λόγω της σθεναρής αντίδρασης των Ρεπουμπλικανων (αλλά και ενός γερουσιαστή των Δημοκρατικών). Φυσικά ήδη αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν θεσμοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού (σχεδόν οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ), όμως θα ήταν καλό να «περάσει» και με το συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής τόνωσης.

Γενικά όλη η φιλοσοφία του πακέτου είναι η παροχή σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης στους φτωχότερους πολίτες των ΗΠΑ (και όχι σε όλους ανεξαιρέτως, δηλαδή και στο πλουσιότερο κομμάτι του πληθυσμού) δίδοντας όμως και σημαντικά ποσά σε πολιτείες, σχολεία, πανεπιστήμια, στον τομέα της υγείας κτλ. για να βοηθηθεί γενικότερα η οικονομία και δη τα κομμάτια της που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Επίσης η ενίσχυση πχ των σχολείων ή των δομών υγείας ευνοεί και πάλι τα φτωχότερα στρώματα, καθώς η πλειοψηφία για παράδειγμα των γυναικών φτωχότερων νοικοκυριών αναγκάστηκαν να αφήσουν την εργασία τους για να προσέχουν τα παιδιά τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικών μαθημάτων ή σχολείων ή νταντάδων.

Το ίδιο ισχύει και για την περίθαλψη και την υγεία, όπου πολλοί πολίτες των ΗΠΑ που ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα, έχασαν την εργασία τους εν μέσω πανδημίας και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν οποιοδήποτε έκτακτη ανάγκη σχετική με την υγεία τους.

Ο προσανατολισμός ήταν σαφής. Ενίσχυση της οικονομίας, των κλάδων της που υποφέρουν, αλλά και άμεση ενίσχυση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων των ΗΠΑ. Ιδού πώς το περιγράφει και η wiki:

 

 

 

Αν εξαιρέσει κανείς τη μη αύξηση του κατώτατου μισθού (ίσως επανέλθει στο μέλλον, αλλά όπως αναφέρθηκε, ήδη αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προβεί σε αύξησή του), το όλο «πνεύμα» ήταν η παροχή ενίσχυσης στα κατώτερα και μεσαία στρώματα των ΗΠΑ που βίωσαν ισχυρότερα το κόστος της πανδημίας και επίσης που όπως αναφέρεται και παραπάνω (wiki) λόγω των άμεσων αναγκών τους θα "πουσάρουν" περισσότερο την ανάπτυξη στις ΗΠΑ (έχουν περισσότερες και πιο άμεσες ανάγκες), ενώ τα πλουσιότερα στρώματα στις ΗΠΑ και δεν απώλεσαν (ως επί το πλείστον) την εργασία τους και σε περίπτωση που τους δίνονταν επιπλέον χρήματα, το πιθανότερο ήταν να τα αποταμίευαν (κατά το «δίνεις 1 εκατομμύριο δολ σε 1.000 φτωχούς ανθρώπους, δηλαδή 1.000 ευρώ στον καθένα. Θα τα ξοδέψουν για φαγητό της οικογένειας, για να επισκευάσουν το αυτοκίνητό τους που το έχουν 10 χρόνια και χρειάζεται συντήρηση, για το σχολείο των παιδιών τους, για το νοίκι τους κτλ. Δίνεις 1 εκατομμύριο δολάρια σε έναν ήδη πολυδισεκατομμυριούχο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τι θα το κάνει? Για αυτόν είναι «χαρτζιλίκι». Ούτε καν θα καταλάβει βασικά ότι ο λογαριασμός του πιστώθηκε με τόσο μικρό για αυτόν ποσό»).

Περίπου το 70% των χρημάτων θα ευνοήσουν νοικοκυριά με μεικτό εισόδημα κάτω των 91.000 δολαρίων, ενώ θα αποκτήσουν πρόσβαση στην περίθαλψη και πολίτες των ΗΠΑ που είχαν αποκλειστεί από αυτήν και το εισόδημα του φτωχότερου στρώματος των ΗΠΑ, θα αυξηθεί περί το +20% (μετά φόρων λόγω των απαλλαγών του νέου πακέτου).

Σε πλήρη αντίθεση με το πακέτο tax cuts (το σημαντικότερο πακέτο του προηγούμενου προέδρου πριν τον κορωνοιό) πριν μερικά χρόνια όπου το 1,7 τρις δολάρια το καρπώθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό το πλουσιότερο στρώμα των ΗΠΑ με τα μεσαία και φτωχά στρώματα να επωφελούνται κατά πολύ μικρότερα ποσοστά.

Φυσικά κατά τη διάρκεια του κορωνοιού και ο προηγούμενος πρόεδρος «πέρασε» (2+1) πακέτα ενίσχυσης για όλους (στα οποία οι Δημοκρατικοί πίεζαν για περισσότερες παροχές στα φτωχότερα στρώματα, αλλά, ανεξαρτήτως αν τους «άκουγαν» οι Ρεπουμπλικανοι που είχαν την πλειοψηφία, τελικά οι Δημοκρατικοί σε όλα ψήφισαν θετικά). Οι Ρεπουμπλικανοι στο τρέχον πακέτο ψήφισαν κατά με διάφορα προσχήματα. Αυτό δείχνει ότι αν δεν υπήρχε ο κορωνοιός, πιθανότατα κανένα πακέτο που θα ευνοούσε τους πολύ φτωχούς πολίτες των ΗΠΑ, δεν θα ψηφιζόταν. Πιθανότατα, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι μπορεί να γίνει στην πολιτική σκηνή.

Ποιο είναι όμως το μοναδικό «αρνητικό» του τρέχοντος πακέτου οικονομικής τόνωσης των ΗΠΑ ?

Το ότι, σύμφωνα με τους επικριτές του, είναι «δωρεάν λεφτά» και ότι θα «αυξήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα», ότι θα «καταστραφεί η οικονομία των ΗΠΑ» κτλ.

Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα να προκληθεί πληθωρισμός λόγω του πακτωλού χρήματος που θα εισρεύσει στις τσέπες των πολιτών στις ΗΠΑ οι οποίοι θα αυξήσουν τη ζήτηση και με αυτόν τον τρόπο και τον πληθωρισμό. Όμως το ίδιο δεν προκάλεσε και το τεραστίων διαστάσεων πακέτο tax cuts πριν μερικά χρόνια στις ΗΠΑ, απλά σε εκείνη την περίπτωση τα χρήματα που πήγαν στις τσέπες των πλουσιότερων πολιτών των ΗΠΑ οδήγησαν σε μια εκτίναξη των τιμών των assets (μετοχών, ομολόγων, πανάκριβων σπιτιών, supercars κτλ)? Ή το ίδιο δεν προκάλεσε ο πακτωλός ρευστότητας που διοχετεύθηκε στις αγορές τα τελευταία χρόνια (μετά τη Lehman Brothers) και ομιλούμε για τρις επί τρις επί τρις ? Πληθωρισμό στις τιμές των assets και ιδιαίτερα μετοχών και ομολόγων που οδήγησε και στη τεράστια αύξηση της ανισότητας καθώς οι ήδη πλούσιοι κατέχουν πχ μετοχές και επωφελήθηκαν τα μέγιστα τη τελευταία δεκαετία.

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί (αφού φυσικά αφεθεί η οικονομία των ΗΠΑ να «ρολάρει» για λίγο και να ανακάμψει για τα καλά από την πανδημία) με την απόσυρση την κατάλληλη στιγμή «των ποτών» (κατά την ατάκα) από το party, δηλαδή κάποια στιγμή πχ το 2023 αν δει ότι υπερ-θερμαίνεται η οικονομία να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων (αν υπερθερμανθεί σε υπερβολικό βαθμό, τότε και επιθετική αύξηση, αλλά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην οικονομία τότε) και αμέσως οι αγορές θα αντιδράσουν.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ αλλά και για τη Δύση που μετά από τόσα χρόνια αρχίζουν να κατανοούν πολλοί, είναι η πιθανή ιαπωνοποίηση των δυτικών οικονομιών. Δηλαδή υψηλά επίπεδα χρέους, σχετικά χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με σχετική αδυναμία των οικονομιών να ξεφύγουν από μια αίσθηση διαρκούς «στασιμότητας», χαμηλή δημογραφία, γήρανση των πληθυσμών κτλ. Φαύλος κύκλος.

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Νέες θέσεις εργασίες, επένδυση σε πράσινες μορφές ενεργειακής μετάβασης, έμφαση σε παραγωγικές επενδύσεις, εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Η εμμονική έμφαση στο χρέος δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Ήδη οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν χρέη άνω του 100% του ΑΕΠ (όχι μόνο Ελλάδα, αλλά και Ιταλία-160%, Γαλλία, Πορτογαλία, αλλά και Βρετανία-100% ή και ΗΠΑ-107%) αλλά δανείζονται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, κάτι το οποίο θυμίζει Ιαπωνία (χρέος 230% αλλά επιτόκια στο μηδέν. Η Ιαπωνία δεν χρεοκοπεί αλλά και δεν μπορεί να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο χαμηλής-μηδενικής ανάπτυξης).

Χρειαζόμαστε ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και το νέο πακέτο οικονομικής «τόνωσης» των ΗΠΑ την παρέχει.

Το νέο πακέτο συνιστά τεράστια ευκαιρία για την οικονομία των ΗΠΑ και έμμεσα για την παγκόσμια οικονομία. Δημιουργεί αισιοδοξία και άλλωστε η ανθρωπότητα πάντα τα καταφέρνει και οι οικονομίες – κοινωνίες πάντα πηγαίνουν προς τα εμπρός με οδηγό την αισιοδοξία.

Ταυτόχρονα η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων των ΗΠΑ θα μειώσει (έστω και ελαφρώς) την ανισότητα που έχει εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα και συνιστά στροφή σε μια πολιτική όπου ενισχύονταν οι ήδη ζάμπλουτοι σε βάρος των φτωχότερων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κοινωνία με αδικίες, με υπερβολική φτώχεια, με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν από food stamps κτλ.

Ιδού τι λέει επίσης ένας αναλυτής στο CNBC

 

 

 

Όπως τονίζει και ο ίδιος, ομιλούμε για μια αλλαγή πορείας. Έμφαση στην ανάπτυξη, αλλά και έμφαση πια και στην ανισότητα. Επίσης (ακριβώς όπως προαναφέρθηκε), τονίζει και αυτός ότι αν δεν πετύχει η συγκεκριμένη νέα πολιτική, οι ΗΠΑ και γενικά οι ανεπτυγμένες οικονομίες κινδυνεύουν από την «ιαπωνοποίηση».

Ευκαιρία είναι και άλλες χώρες της Δύσης (πχ στην Ευρώπη) να δώσουν επίσης έμφαση (κάτι που ήδη ξεκίνησε) στην ανάπτυξη, σε νέες θέσεις εργασίες, σε παραγωγικές επενδύσεις κτλ

Συνοψίζοντας, το νέο πακέτο στις ΗΠΑ είναι η ΘΕΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ που θα μπορούσε να υπάρξει για τις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Θα «πουσάρει» την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, θα ευνοήσει και τις λοιπές οικονομίες καθώς η ζήτηση για διεθνή προϊόντα εκ μέρους των ΗΠΑ θα αυξηθεί, θα ευνοήσει τα φτωχότερα αλλά και τα μεσαία στρώματα των ΗΠΑ αμβλύνοντας, έστω και ελαφρώς, την ανισότητα και ταυτόχρονα θα αποτελέσει φωτεινό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ και για άλλες χώρες ότι χρειαζόμαστε πια ανάπτυξη και αισιοδοξία.

Εν ολίγοις, εξαιρετικά θετική είδηση που δημιουργεί άπλετη αισιοδοξία ! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ! Ανάπτυξη και αισιοδοξία !

Ευχαριστώ για την ανάγνωση !

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53

 

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s