Το δημόσιο χρέος των χωρών της Δύσης συνιστά ένα πρόβλημα που συζητείται διαρκώς. Πως όμως θα μπορούσε να επιλυθεί, με διαγραφή χρέους (που είναι αδύνατη και δεν επιτρέπεται) ή με κάποιους άλλους τρόπους? Μήπως ήδη το δημόσιο χρέος δεν συνιστά εν πολλοίς πρόβλημα για τις χώρες της Δύσης ?
Το πρόβλημα (για τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες δηλαδή για ευρωζώνη, ΗΠΑ, Βρετανία κτλ) έχει εν πολλοίς ΗΔΗ λυθεί. Μάλιστα το ίδιο το ΔΝΤ προτείνει στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να ξοδέψουν!
Διαβάστε ως το τέλος !
Επιστρέφοντας στο σημερινό μας θέμα, ας δούμε το ύψος του δημόσιου χρέους στις χώρες της Δύσης, κυρίως σε Ευρώπη, αλλά και σε Βρετανία - ΗΠΑ:
Από τον ανωτέρω πίνακα της Eurostat, παρατηρούμε ότι το ακαθάριστο (gross) δημόσιο χρέος στις χώρες της Ευρωζώνης ανερχόταν στο 97,3% του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του 2020 (από 85,8% το 3ο τρίμηνο του 2019) και με τάσεις αύξησης. Αν υπολογίσουμε την αύξηση του χρέους το τελευταίο τρίμηνο το 2020 συν το πρώτο τρίμηνο του 2021, τότε σε επίπεδο ευρωζώνης το χρέος θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 100% !
Στην Ελλάδα ανερχόταν το 3ο τρίμηνο πέρσι στο 199%, στην Ιταλία στο 154%, στην Πορτογαλία στο 138%, στη Γαλλία στο 116%, στην Ισπανία στο 114%. Στη Γερμανία στο 70% αλλά με σαφή τάση αύξησής του και εκεί. Όπως προαναφέραμε, αν υπολογίσουμε και το 4ο τρίμηνο του 2020, τα μεγέθη θα επιδεινωθούν.
Επίσης στην αναφορά της Eurostat αφήσαμε εντός του πίνακα και τη Μεγάλη Βρετανία (αν και δεν ανήκει ούτε στην Ευρωζώνη ούτε πια στην Ε.Ε.) για να δείτε ότι το χρέος της (ακαθάριστο) έχει υπερβεί πια το όριο του 100% !! Μια χώρα που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε δημόσιο χρέος περί το 40% του ΑΕΠ!
Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας ξεπέρασε το 100% για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 60 χρόνια (βασικά για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τότε η καμπύλη ήταν καθοδική, κατερχόταν το ύψος του ως ποσοστό του ΑΕΠ) !
Ας δούμε και το χρέος των ΗΠΑ που επίσης καλπάζει σε διαρκή νέα υψηλά:
Το χρέος των ΗΠΑ επίσης καλπάζει χωρίς σταματημό. Θα ξεπεράσει το 100% και θα βρεθεί σε νέα υψηλά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως τότε οι οικονομίες ήταν σε ανοδική φάση, η δημογραφία επίσης, ενώ τώρα οι ΗΠΑ αλλά και όλες οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση.
Με τα χρέη των κρατών της Δύσης να βρίσκονται σε φάση διαρκούς αύξησης και στις περισσότερες από αυτές να υπερβαίνουν το 100% ως προς το ΑΕΠ, τι θα περίμενε κανείς?
Θα περίμενε ότι τα επιτόκια δανεισμού θα έπρεπε να αυξάνονται γιατί αυξάνεται το ρίσκο αθέτησης πληρωμών από το/τα συγκεκριμένα κράτη.
Επίσης σε οποιοδήποτε αγαθό, προϊόν κτλ., αυξάνεται η προσφορά (πχ η προσφορά χρέους), θα πρέπει, ceteris paribus φυσικά, η τιμή του να μειωθεί. Είναι η βάση της προσφοράς-ζήτησης οποιουδήποτε αγαθού. Αφού αυξάνεται η προσφορά ομολόγων από τα κράτη, θα έπρεπε η τιμή τους να μειωθεί και το επιτόκιο να αυξηθεί.
Αν ένα κράτος, μια επιχείρηση, ένας ιδιώτης αυξάνει ΔΙΑΡΚΩΣ τα χρέη του, με τι επιτόκιο θα έπρεπε να δανειστεί ? Θα έπρεπε το επιτόκιο να ήταν υψηλό λόγω υψηλού ρίσκου αθέτησης.
Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται με τον δανεισμό των κρατών της Δύσης. Αφού τα χρέη τους βρίσκονται σε υψηλό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ανέμενε κανείς ότι και τα επιτόκια δανεισμού τους θα βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα.