(Πόση είναι η φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ στην Ελλάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat? Σε τί ύψος ανέρχεται η φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ ετησίως στη χώρα μας? Επίσημα στοιχεία και πίνακες. Θα δούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή – μαζί με τη Ρουμανία – στη φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ με τα έσοδα που δεν εισπράττονται, να ανέρχονται σε αστρονομικά επίπεδα. Δεν θα σας κουράσει η σημερινή ανάλυση, θα είναι σύντομη και περιεκτική.
Καλή ανάγνωση !)
Πρόσφατα η Κομισιόν και η Eurostat δημοσίευσαν τα στοιχεία για το περίφημο VAT Gap (στα ελληνιστί «Κενό ΦΠΑ») για το 2017.
Ας δούμε τα στοιχεία:
Από τους ανωτέρω αναλυτικούς πίνακες της έκθεσης, συνάγεται ότι η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία είναι οι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ στο VAT Gap με διαφορά από τις επόμενες χώρες. Οι λόγοι ύπαρξής του είναι διάφοροι (μερικοί μη σχετιζόμενοι και με ηθελημένη φοροαδιαφυγή), αλλά ο κυριότερος παράγοντας είναι η φοροδιαφυγή.
Μάλιστα παρατηρούμε ότι τα ποσοστά ΦΠΑ στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. δεν είναι τραγικά χαμηλότερα της Ελλάδας για να δικαιολογείται τόσο μεγάλη διαφορά και επίσης το effective rate της Ελλάδας δεν παρουσιάζει και αυτό δραματική διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες, οπότε η παραλίγο "πρωτιά" της χώρας μας ξενίζει.
Μάλιστα στην Ελλάδα το κενό (δηλαδή οι αναμενόμενες εισπράξεις από ΦΠΑ σε σχέση με τις πραγματικές εισπράξεις από τον ΦΠΑ) ανέρχονταν το 2017 στο ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ (για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας) ύψος των 7,34 δις ευρώ !
7,34 δις ευρώ λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα !
Αν το ποσοστό του VAT Gap ανερχόταν και στην Ελλάδα όσο και στο μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 κρατών, δηλαδή στο ποσοστό του 11,20% , τότε τα έσοδα θα ανέρχονταν σε 19,57 δις ευρώ και όχι σε 14,64 δις ευρώ όσο σήμερα (22,04 δις ευρώ τα αναμενόμενα με 19,57 δις τα πραγματικά, η διαφορά θα ανερχόταν σε 2,47 δις ευρώ ή 11,20% των 22,04 δις ευρώ) με τα επιπλέον έσοδα για το κράτος να ανέρχονται στη συγκεκριμένη περίπτωση σε +4,93 δις ευρώ !!
Είτε 7,34 δις ευρώ, είτε το ποσό του μέσου όρου VAT Gap της Ε.Ε., δηλαδή 4,93 δις ευρώ ετησίως συνιστούν ένα ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.
Με ΕΝΦΙΑ περί τα 2 δις ευρώ ετησίως, τα 7,34 δις ευρώ ή τα 4,93 δις ευρώ συνιστούν εξωπραγματικό μέγεθος και κατανοεί κανείς το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα!
Εδώ να τονιστεί ότι δεν συνυπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από την αποφυγή καταβολής ΦΟΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (ή φόρων επί των κερδών) γιατί για να υπάρχει αποφυγή καταβολής ΦΠΑ σημαίνει ότι δεν υπάρχει (συνήθως) η έκδοση φορολογικού στοιχείου δηλαδή η με έκδοση απόδειξης/τιμολογίου, οπότε δεν φορολογείται και το προκύπτον εισόδημα.
Συνεπώς τα συνολικά διαφυγόντα φορολογικά έσοδα ανέρχονται σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από τα 4,93 ή 7,34 δις ευρώ του VAT Gap.
Πώς μπορεί όμως να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα ? Δεν θα επιλυθεί φυσικά κατά 100%, αλλά δεν θα βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία στην πρώτη θέση με ποσοστό απώλειας εσόδων ΦΠΑ 33,6%.
Ο τρόπος είναι αυτός που έχει προτείνει το orthologikos.gr και γενικά πιστεύει ο γράφων εδώ και πολλά χρόνια. Η ηλεκτρονικοποίηση όλων σχεδόν των συναλλαγών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής/ ή και πλαστικού χρήματος. Το έχω αναφέρει αρκετές φορές σε διάφορες αναλύσεις και δεν έχει νόημα να το επαναλάβω ή να δείξω παραδείγματα χωρών όπως η Σουηδία, Δανία κτλ. όπου η χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής κυριαρχεί και η φοροδιαφυγή (καίτοι δεν είναι μηδενική) είναι αρκετά χαμηλότερη.
Γεγονός παραμένει ότι το VAT Gap ανέρχεται σε εξωφρενικά επίπεδα στην Ελλάδα (2η υψηλότερη θέση μετά από Ρουμανία) και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα κυρίως μέσω της αύξησης της χρήσης πλαστικού χρήματος/ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Ευχαριστώ για την ανάγνωση !
ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο
Comments powered by CComment