(Μια αναδρομή στην ιστορία του κατώτατου μισθού από την καθιέρωσή του σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο και στη σχετική θεωρία. Επίσης συγκριτική ανάλυση κατώτατων μισθών μεταξύ Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και άλλων χωρών. Προκαλεί αύξηση της ανεργίας ή μήπως ΜΕΙΩΣΗ της ανεργίας ή δεν επηρεάζει μια οικονομία?).
Πριν μερικές ημέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) στα 650 ευρώ και ταυτόχρονα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τα νέα παιδιά έως 24 ετών.
Ο κατώτατος μισθός υιοθετήθηκε στη Νέα Ζηλανδία το 1894 για πρώτη φορά.
Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε διάφορες χώρες και σήμερα με ορισμένες εξαιρέσεις ισχύει σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο (πρόσφατο παράδειγμα η Γερμανία που το υιοθέτησε το 2015 και η ανεργία δεν επηρεάστηκε καθόλου ΠΑΡΑ τις εκτιμήσεις των «ειδικών» και των οικονομολόγων της «συμφοράς»).
Στη δεκαετία του ’90 είχαμε την πρώτη αμφισβήτηση για την οικονομική θεωρία ότι «κατώτατος μισθός = κακό πράγμα για απασχόληση» και με τη μελέτη των Card και Krueger στα μέσα της δεκαετίας που αποτέλεσε τη ταφόπλακα 50 ετών αρλούμπας και μπούρδας.
Έδειξαν ότι σε αντίθεση με αυτό που επέτασσε η «οικονομική θεωρία», η πραγματικότητα δείχνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού (σε λογικά πλαίσια και σε μια σχετικά ανοδική οικονομική δραστηριότητα) δεν προκαλεί εκτίναξη της ανεργίας, το ακριβώς αντίθετο.
Από τότε, απελευθερώθηκε η έρευνα και είχαμε ένα κύμα μελετών που βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία, σε πραγματικά δεδομένα από τις οικονομίες έδειχναν ότι οι περασμένες ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ότι ο κατώτατος μισθός είναι ο «μπαμπούλας» αποτελούσαν «παραμύθια για μικρά παιδιά».
Δεν θα επικεντρωθούμε εδώ στην ιστορική αναδρομή, αλλά θα παραθέσουμε μια μελέτη του Stanley (μεταγενέστερη και πιο ενημερωμένη της αρχικής) που αναφέρεται στο PUBLICATION BIAS που επικρατούσε και επικρατεί ακόμη στον κλάδο των οικονομικών.
Επί δεκαετίες δημοσιεύονται μελέτες και έρευνες που «επιβεβαιώνουν» μια ήδη υπάρχουσα προκατάληψη και υπάρχει σκεπτικισμός για δημοσίευση ερευνών ή μελετών που αμφισβητούν αυτά που διδάσκονται στις οικονομικές σχολές επί δεκαετίες. Ωσαν να είναι τα οικονομικά μια πραγματική «επιστήμη» και όχι μια κοινωνική, σχετικά σύγχρονη «επιστήμη».
Ιδού η μελέτη (η πιο πρόσφατη, η αρχική ήταν του 2004):
Για να μην αποκτήσει όμως το άρθρο το μέγεθος κανονικής μελέτης (επιθυμώ γενικά να μειώνω τα άρθρα μου, θα μπορούσα κάθε εβδομάδα να αναρτώ αναλύσεις 20-30 σελίδων, αλλά δεν είναι ευανάγνωστες), ας δούμε πραγματικά παραδείγματα των τελευταίων 4-5 ετών.
Γερμανία (2015) :
Εισαγωγή κατώτατου μισθού. Παρά τις «καταστροφικές» προβλέψεις «ειδικών», η ανεργία ΣΥΝΕΧΙΣΕ την πτωτική της πορεία και ο κατώτατος μισθός δεν επηρέασε καθόλου την αγορά εργασίας της χώρας.
Αλλά ξέχασα. Η Γερμανία είναι χώρα κολοσσός. Ας δούμε και άλλες χώρες που προχώρησαν πρόσφατα σε κινήσεις αύξησης του κατώτατου μισθού.
ΗΠΑ :
Άρθρο από Bloomberg, όχι από τίποτα «Τσυριζαίους» ή «ποντικαράδες της Κουμουνδούρου» :
Higher Minimum Wage Boosts Pay Without Reducing Jobs, Study Says
6 -9 - 2018
Minimum wage increases in six U.S. cities boosted worker pay without harming job growth, according to a study released Thursday by University of California at Berkeley researchers.
….
In the food services industry, a major employer of low wage workers, a 10 percent increase in minimum pay increased average weekly earnings 1.3 percent to 2.5 percent on average across the six cities, the authors found. They found no “significant negative employment effects.” Instead, they estimated the impact on jobs at between a 0.3 percent reduction and a 1.1 percent gain.
“Policies are working as the policy makers intended,” paper co-author Sylvia Allegretto, a labor economist and co-chair of the center, said in an interview. “The sky is not falling.”
While the federal minimum wage has been $7.25 per hour since 2009, cities and states have made a slew of increases in their own wage floors, spurred in part by protests mounted by low-wage workers in industries such as fast food. New York City employers with 11 or more staff now must pay at least $13 per hour, and $15 starting Dec. 31.
Wage Standard
“With a substantial number of additional cities and states poised to soon enact similar policies, a large portion of the U.S. labor market will be held to a higher wage standard than has been typical over the past 50 years,” the economists wrote.
As a result, they estimate, such policies will increase pay directly for 15 percent to 30 percent of the workforce in cities raising their minimums and as much as 50 percent of the workforce in some industries and regions. By contrast, they said, “the federal and state minimum wage increases between 1984 and 2014 increased pay directly for less than eight percent of the applicable workforce.”
Οι αυξήσεις μάλιστα αφορούσαν και τον κλάδο της εστίασης που ΤΑΧΑ στην Ελλάδα θα καταστραφεί αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται με 64 ευρώ επιπλέον.
Μιλάμε για «λαίλαπα», όχι αστεία.
Όμως επειδή και οι ΗΠΑ είναι μεγάλη χώρα και «η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση, εδώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα διαλύσει την οικονομία, αμά λάχει να’ούμε», ας δούμε και επιπλέον χώρες.
Όπως είδαμε και στην αρχή του άρθρου, σε ΟΛΕΣ τις χώρες της Δύσης ο κατώτατος μισθός μεταξύ 2008 και 2018 αυξήθηκε.
Ας δούμε όμως και 2 χώρες του Νότου που μοιάζουν με την Ελλάδα. Να δούμε πόσο τις «κατέστρεψε» η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ισπανία (διαδοχικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια) :
Επίσης στα τέλη του 2018 η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια αύξηση στον κατώτατο μισθό της τάξης του +22% στα 900 ευρώ για το 2019 (από 736 ευρώ το 2018).
Ας δούμε και πόσο "καταστράφηκε" η αγορά εργασίας της Ισπανίας από τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού :
Διαδοχικές και επιταχυνόμενες αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Ισπανία ?
Σύμφωνα με την οικονομική «θεωρία» 50 ετών θα έπρεπε η ανεργία να εκτιναχθεί.
Ε, συνέβη το ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ.
Η ανεργία μειώθηκε κάθετα και μάλιστα η μείωση ήταν ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ!!!
Έπεσε σχεδόν στο μισό παρά τις διαρκείς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό !
Ας δούμε τέλος και την Πορτογαλία με τις αντίστοιχες ΘΗΡΙΩΔΕΙΣ αυξήσεις του κατώτατου μισθού:
Πορτογαλία (θηριώδεις αυξήσεις τα τελευταία χρόνια) :
Από το 2014 ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει ΔΙΑΡΚΩΣ (από τα 485 ευρώ στα 600 ευρώ σήμερα) από την αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας.
Η τεράστια αύξηση του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας. ΑΜ ΔΕ !!!!
Η ανεργία ΜΕΙΩΘΗΚΕ από το 17% στο εξωπραγματικό 6,5% !!!!
Σχεδόν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ !!!
Ο κατώτατος στην Πορτογαλία έχει αυξηθεί κατά +24%, στην Ισπανία κατά +39% και η ανεργία στη μεν Πορτογαλία έχει σχεδόν εξαλειφθεί και έχει πέσει στο 6,5%, στη δε Ισπανία έχει πέσει από το 25% στο 14% !!!
Κλείνοντας να αναφέρω ότι ΠΡΙΝ την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπήρξε ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ μελέτη από 4 διακεκριμένους καθηγητές, η οποία είναι ιδιαιτέρως αναλυτική (περίπου 95 σελίδες) και μπορείτε να την βρείτε εύκολα διαδικτυακά, αλλά είναι αρκετά εξειδικευμένη και σίγουρα δεν έχει νόημα να την παραθέσω στους αναγνώστες μου.
Ευχαριστώ για την ανάγνωση !!
ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο
Comments powered by CComment