0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Η διάδοση fake news και παραπληροφόρησης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και ο μέσος πολίτης είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση αν επιθυμεί να μην πέσει θύμα fake news ή και οργανωμ ένης προσπάθειας διάδοσης παραπληροφόρησης. Γιατί όμως το internet, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί το ΚΑΛΥΤΕΡΟ εργαλείο κατά των fake news και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, τελικά λειτουργεί ΑΝΤΙΘΕΤΑ, τουλάχιστον για ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών ? Γιατί λειτουργεί ως μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΗΧΑΝΗ CONFIRMATION BIAS ? Γιατί επίσης λειτουργεί και ως ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ECHO CHAMBER ?

Το σημερινό άρθρο θα είναι εξαιρετικά σύντομο, τόσο για να μην κουραστεί ο αναγνώστης, όσο και γιατί για τους «έμπειρους» orthologik-ους είναι προφανές το ότι το internet συνιστά φοβερό εργαλείο για όσους ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν και ταυτόχρονα το χειρότερο δυνατό εργαλείο για όσους είναι επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση.

Ξεκινώντας, να διευκρινίσουμε ότι το Internet αποτελεί αναμφισβήτητα το καλύτερο εργαλείο μάθησης, μια απίστευτη πηγή γνώσης, στα χέρια όσων γνωρίζουν να το χρησιμοποιούν σωστά.

ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ στην ΙΣΤΟΡΙΑ της ανθρωπότητας, δεν είχε ο μέσος άνθρωπος τη δυνατότητα να έχει την ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ γνώσεων στο χέρι του. Στην κυριολεξία στο χέρι του. Με μια απλή αναζήτηση στο google μέσω του κινητού του να μπορεί να μάθει για τον σουρεαλισμό ή για το τι είναι το angular momentum.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε την ευκαιρία ένας άνθρωπος που ζει σε ένα απομονωμένο χωριό πχ της Πίνδου να ενημερώνεται για τα γεγονότα στην Αυστραλία.

Ποτέ άλλοτε δεν μπορούσε ένας άνθρωπος να μάθει για το Σύμπαν απλώς με μια αναζήτηση μερικών δευτερολέπτων.

Η γνώση ήταν παλιότερα προνόμιο των ευγενών, των αριστοκρατών και γενικά όσων ανήκαν στις ευγενείς τάξεις και όχι για το 99% των πολιτών.

Επίσης ακόμη και όσοι σπούδαζαν, συνήθως περιορίζονταν σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και η δυνατότητα να ενημερωθούν ή να διαβάσουν για οποιοδήποτε θέμα ήταν μικρή.

Σήμερα σε ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ μπορεί ο μέσος άνθρωπος (τουλάχιστον στη Δύση) να μάθει και να ενημερωθεί για οποιοδήποτε θέμα θελήσει ή αποφασίσει να εντρυφήσει.

Μπορεί να βρει επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στην Ινδία, στη Νότια Αφρική με την ΙΔΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ με την οποία μπορεί να παραγγείλει πιτόγυρα.

Για τους orthologik-ους, για όλους εσάς/εμάς, είναι ΕΥΛΟΓΙΑ το ότι ζούμε στο σήμερα (σίγουρα θα ήταν ακόμα καλύτερο να ζούσαμε το 251020, αλλά οκ, είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας) και έχουμε ΟΛΗ τη γνώση στα χέρια μας.

Έχουμε μια online Britannica, μια εγκυκλοπαίδεια με κάθε δυνατή πληροφορία στα χέρια μας.

Είναι ένα ανέλπιστο δώρο που παρέχει απίστευτες δυνατότητες μάθησης αλλά και διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων μας.

Αλλάαααααααα…..

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, ίσως και ένα ποσοστό 35-40%, οι οποίοι, όχι μόνο δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά το διαδίκτυο και τις δυνατότητές του, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση του γυρίζει ως boomerang.

Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων το internet λειτουργεί ως μια γιγάντια μηχανή CONFIRMATION BIAS.

Για παράδειγμα έστω ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη (πχ στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν αρκετοί "οπαδοί της επίπεδης Γης"!). Με μια απλή αναζήτηση, με ένα χτύπημα ορισμένων πλήκτρων πχ με το «flat Earth», Θα εμφανιστούν στην οθόνη τους τα εξής αποτελέσματα:

 

 

 

601.000.000 αποτελέσματα!

Μεταξύ των οποίων εκατομμύρια σελίδες που ανακυκλώνουν «στοιχεία» και «αποδείξεις» ότι η Γη είναι – υποτίθεται – επίπεδη !

Οπότε ο αντίστοιχος άνθρωπος «αυτό-επιβεβαιώνει» κάτι το οποίο πιστεύει, έχοντας εκατομμύρια sites που του παρέχουν «εναλλακτικές πληροφορίες» και «στοιχεία» που αυτό-επιβεβαιώνουν μια μυθοπλασία !

Το έχει πει και ο Jeff Bezos της Amazon ότι το διαδίκτυο λειτουργεί ως μια μηχανή confirmation bias:

 

 

Οπότε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια άνθρωποι με διάφορες παράλογες αντι-επιστημονικές πεποιθήσεις, ενώ παλιότερα θα ήταν όντως απομονωμένοι και κάποια στιγμή θα παραιτούνταν ή θα κατανοούσαν ότι πιστεύουν σε παράλογα πράγματα, σήμερα με το internet και τα εκατομμύρια sites ή fora που «επιβεβαιώνουν» τις προκαταλήψεις ή τις θεωρίες τους, βρίσκουν μια «οικογένεια», μια «κοινότητα» αντίστοιχων ανθρώπων με εξωφρενικές θεωρίες.

Με αυτόν τον τρόπο το διαδίκτυο λειτουργεί και ως ένα τεράστιο echo chamber όπου ο καθένας ακούει μόνο τη φωνή του, την «αλήθεια» του, τις απόψεις του και αυτό-επιβεβαιώνει παράλογες πεποιθήσεις του.

Ακόμα και ο τρόπος που λειτουργούν για παράδειγμα οι πλατφόρμες videos ή τα search machines που, ανάλογα με τις προηγούμενες αναζητήσεις σου, προβάλλουν προτεινόμενα videos ή sites για να επισκεφτείς, εντείνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Internet ως echo chamber.

Δηλαδή αν κάποιος παρακολουθήσει videos για την επίπεδη Γη και «πώς μας έχουν πείσει ότι η Γη δεν είναι επίπεδη και δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος», οι αλγόριθμοι των αντίστοιχων sites του προβάλλουν στα προτεινόμενα αντίστοιχα videos ή πληροφορίες, οπότε παρακινείται να δει/διαβάσει και αυτά, οδηγώντας σε περαιτέρω αυτό-επιβεβαίωση στο κεφαλάκι του των «συνωμοσιών» σε  έναν αέναο φαύλο κύκλο.

Επίσης σε αυτές τις ομάδες ή κύκλους νιώθουν τα συγκεκριμένα άτομα ένα αίσθημα «οικογένειας», ότι βρήκαν ανθρώπους που πιστεύουν τα ίδια πράγματα με αυτούς, ότι αποτελούν μέλη μιας «κοινότητας» που τους κατανοεί και έχει τις ίδιες απόψεις κτλ. Όλα αυτά αυξάνουν την πεποίθησή τους και το «πείσμα» τους ότι έχουν δίκαιο, ότι όντως εξυφαίνονται συνωμοσίες κατά των ιδίων ή της θρησκείας ή της πεποίθησής τους κτλ.

Πώς όμως φθάσαμε ως εδώ και πώς θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα με τη διακίνηση fake news?

Σίγουρα η πλειοψηφία των ανθρώπων που πιστεύουν ή επηρεάζονται από fake news είχαν ήδη αντίστοιχες πεποιθήσεις.

Αν παρατηρήσει κανείς, συνήθως είναι αντι-εμβολιαστές, αρνητές της κλιματικής αλλαγής, πιστεύουν ότι όλα είναι μια συνωμοσία, αρκετοί πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, ότι η ανθρωπότητα δεν πήγε στη Σελήνη, ότι οι επιστήμονες συμμετέχουν και αυτοί στις συνωμοσίες κτλ. Επίσης τα παιδιά των συγκεκριμένων ανθρώπων λόγω του indoctrination από μικρές ηλικίες είναι και τα ίδια επιρρεπή σε τέτοιες "θεωρίες" ή "εναλλακτικές αλήθειες", χωρίς να το καταλαβαίνουν (θα το αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο).

Το μεγάλο πρόβλημα με τα fake news δεν πρόκειται να λυθεί απλά με μέτρα ανεύρεσής τους ή καταπολέμησης της πηγής της παραπληροφόρησης, γιατί πάντα θα βρίσκουν διάφοροι επιτήδειοι νέους τρόπους για να θέλγουν τα "πρόβατα" δημιουργώντας νέες ιστοσελίδες ή νέα προφίλ διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Λύνεται ΜΟΝΟ με 1 τρόπο. Εκπαίδευση. Παιδεία.

Με σχολεία που θα μαθαίνουν στα παιδιά να σκέφτονται κριτικά, με σχολεία που θα προωθούν την επιστήμη, την επιστημονική γνώση, με σχολεία που θα διδάσκουν τους μαθητές τους με γνώμονα τη δημιουργία νέων ανθρώπων με ΚΟΦΤΕΡΟ μυαλό που δεν θα «τσιμπούν» από το «σανό», το οποιοδήποτε «σανό» θελήσει να τους πωλήσει κανείς. Με σχολεία που θα μαθαίνουν στα παιδιά να μελετούν σαν σκυλιά και να ψάχνουν πάντα τα στατιστικά στοιχεία, τα επιστημονικά δεδομένα, να μην αρκούνται στην «έτοιμη» γνώση ή μάλλον «γνώση» που μπορεί να τους παρέχουν ιστοσελίδες, ΜΜΕ ή χρήστες στο διαδίκτυο.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα περιορίσει την ακραιφνή διάδοση των fake news στο σύγχρονο κόσμο και θα επιτρέψει την ανθρωπότητα να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματά της και όχι σε μυθοπλασίες, φαντασιώσεις, υποτιθέμενες συνωμοσίες και λοιπά φληναφήματα.

Θα δούμε, ας είμαστε αισιόδοξοι !

Ευχαριστώ για την ανάγνωση !

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

 

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1.html

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s