0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

(στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε μια πρόσφατη συνέντευξη του Bill Gates, του έως πριν λίγο καιρό πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και σήμερα ενός από τους 3 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Καλή ανάγνωση !)

 

Σε μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ συνέντευξή του πριν 2 εβδομάδες (13 Φεβρουαρίου για την ακρίβεια), ο Bill Gates, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (μέχρι πρότινος), δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής  (από την daily mail) :

 

'I've paid $10bn in tax but it should have been more!': Microsoft founder Bill Gates, 63, says he and the rest of the world's richest 'don't deserve' their fortunes

  • Bill Gates claimed he had paid too little tax and did not deserve to be so rich
  • He said he and other business barons should have to contribute more

Bill Gates yesterday claimed he had paid too little tax and did not deserve to be so rich. The 63-year-old, who is worth around £73billion, said he and other business barons should have to contribute more.

In an interview with the Mail, he said: ‘I have paid more than $10billion (£7.75billion) in taxes but I should have paid more. I more than followed the law but I think things should be more progressive.’

‘I don’t deserve my fortune,’ Mr Gates added. ‘Nobody does. It has come through timing, luck, and through people I worked with. I certainly worked hard and I think software has been a beneficial thing, but I benefited from a structure too.

‘I don’t think giving the money to my children would be good for them or good for society.

‘So after whatever consumption I have, and after some left aside for the kids and for taxes, the rest of the money goes to the foundation.

‘Melinda and I work hard all the time to make sure that money goes to help those most in need.’

He said he was in favour of raising inheritance tax. In the US, parents can leave almost £9million to their heirs without being subject to tax.

Mr Gates also supported calls for more clarity about the taxes paid by technology giants so it is easier to see whether the amounts handed over are fair.

‘I’m a big fan of transparency,’ he said. ‘In terms of corporate tax, if people want to collect more from different types of companies then we need to change the law.’

 

Ή

Bill Gates: 'I don't deserve my fortune'

Nobody deserves to be this rich - Bill Gates

 

Ή στα ελληνικά

Ο Γκέιτς, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των πλούσιων που έχουν υποσχεθεί ότι όταν φύγουν από τη ζωή θα μοιράσουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας τους και δεν θα την αφήσουν στα παιδιά τους, είπε, επίσης, ότι «δεν τα αξίζω τα πλούτη μου. Κανείς δεν τα αξίζει. Προέκυψαν χάρη σε συγκυρίες, τύχη και μέσω των ανθρώπων με τους οποίους εργάστηκα μαζί. Και εγώ δούλεψα σκληρά, βέβαια, και πιστεύω ότι ο τομέας του software ήταν προνομιακός».

«Δεν πιστεύω ότι με το να δώσω τα χρήματα στα παιδιά μου θα κάνω κάποιο καλό στα ίδια ή στην κοινωνία. Οπότε όσα χρήματα μείνουν αφού κρατήσω μερικά για τα παιδιά μου και για τους φόρους, θα πάνε σε ιδρύματα» πρόσθεσε.

 

 

Πέρα από τα ενδιαφέροντα θέματα για την ΑΥΞΗΣΗ της φορολογίας των πλουσίων (η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή και βασικά βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα ΟΛΩΝ των εποχών, ιδιαίτερα για τα capital gains, τα κεφαλαιακά κέρδη, από όπου οι πλούσιοι κυρίως δημιουργούν τις περιουσίες τους. Δεν γίνεσαι πλούσιος πληρώνοντας φόρο μισθωτών υπηρεσιών ή φόρο ελευθέρων επαγγελματιών. Οι ΥΠΕΡ-ΠΛΟΥΣΙΟΙ, δηλαδή όσοι κατέχουν περιουσία 1 δις δολάρια και άνω, όλοι εξαρτούν τον πλούτο τους κυρίως από μερίσματα εταιριών ή από πωλήσεις μετοχών ή μεριδίων τους σε επιχειρήσεις και ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ από φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Νομίζω ότι αυτό είναι ευκόλως κατανοητό) και την αύξηση του φόρου κληρονομιάς (ένα από τα σωστότερα μέτρα, αλλά θα αναλυθεί μελλοντικά. Οι φόροι εισοδήματος πρέπει να μειωθούν ΚΑΘΕΤΑ, αλλά να αυξηθούν οι φόροι κληρονομιάς ως αντίβαρο. Να επιβραβεύεται αυτός που ΜΟΧΘΕΙ, αυτός που ΜΕΛΕΤΑ, αυτός που ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ και όχι αυτός που κάθεταιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι και επειδή κληρονόμησε ή μάλλον επειδή γεννήθηκε με το επίθετο Αλφα ή Βήτα, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει καθόλου. ΠΑΛΙ έχει δίκαιο στη σκέψη του ο Bill Gates. Σκέφτεται ΑΠΛΑ και ΚΑΘΑΡΑ. ΜΕΙΩΣΗ φόρου εισοδήματος για να επιβραβευτεί αυτός που προσπαθεί στη ζωή του, παλεύει, σπουδάζει, παράγει κτλ και αύξηση του φόρου κληρονομιάς, ο Bill Gates σκέφτεται σωστά), λέει κάτι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ.

Ας το δούμε με προσοχή.

 

Δεν αξίζω τα πλούτη μου. ΚΑΝΕΙΣ (δισεκ) δεν τα αξίζει.

Προέκυψαν χάρη σε συγκυρίες, τύχη και μέσω των ανθρώπων με τους οποίους εργάστηκα μαζί. Και εγώ δούλεψα σκληρά, βέβαια, και πιστεύω ότι ο τομέας του software ήταν προνομιακός».

 

 

Συγκυρίες και τύχη = Η Microsoft ιδρύθηκε την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη εποχή. Οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές. Δεν χρειάστηκε να χρεοκοπήσει ποτέ, δεν αντιμετώπισε ο ίδιος ή κάποιος στενός συνεργάτης του κάποιο πρόβλημα υγείας πχ στο ξεκίνημα της εταιρίας, δεν συνέβη κάτι τραγικό που θα μπορούσε ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ να αναστείλει τη λειτουργία της. Χρειαζόταν η τύχη όπως χρειάζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Τομέας Software προνομιακός = Ο τομέας του λογισμικού είναι προνομιακός γιατί τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλά (μια εταιρία λογισμικού είναι δυνατόν να έχει μεικτά περιθώρια κέρδους της τάξης του 80% κάτι το οποίο είναι εξωπραγματικό για άλλες εταιρίες πχ βιομηχανικές, αλλά θα το εξηγήσω σε κάποιο μελλοντικό άρθρο) και επίσης η Microsoft βρέθηκε στην αρχή, στα αρχικά στάδια δημιουργίας του. Βασικά ολόκληρος ο κλάδος δημιουργήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια και η Microsoft ή ο Bill Gates στάθηκαν τυχεροί που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο τομέα.

Γιατί όμως ΟΦΕΙΛΕΙ τη τεράστια περιουσία του στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ή ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ για αυτόν ?

Τι έχει καταλάβει ο Bill Gates που δεν έχει καταλάβει το 100% των «καθηγητάδων» και το 99% των ανθρώπων ?

Γιατί ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΝΕΙΣ,

 

Κ – Α – Ν – Ε – Ι – Σ

 

δεν μπορεί να γίνει δισεκατομμυριούχος με δική του εργασία, προσωπική εργασία, αλλά μόνο αν άλλοι 100.000 ή 200.000 άνθρωποι «εργάζονται για αυτόν»?

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα.

Έστω ότι ανοίγει ο orthologikos.gr ένα ψητοπωλείο. Δουλεύει λοιπόν ο orthologikos.gr ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

24 ώρες την ημέρα. ΔΕΝ κοιμάται. Δεν ξεκουράζεται. 24 ώρες την ημέρα δουλεύει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ (βασικό το μόνος του).

Τι θα προλάβει να κάνε?

Να τυλίγει πιτόγυρα ? Να ετοιμάζει τα υλικά ? Να σηκώνει τα τηλέφωνα για παραγγελίες ? Να πηγαίνει τις παραγγελίες με το παπάκι ? Να κανονίζει παραλαβές από προμηθευτές ? Να παραλαμβάνει τα κρέατα από τους μεταφορείς ? Να πηγαίνει στο ταμείο να κόβει αποδείξεις για όσους έρχονται και παραγγέλνουν από το μαγαζί ?

Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ !

24 ώρες την ημέρα να δουλεύει, να δίνει ΟΛΟ του το είναι, με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΑΤΟΜΙΚΗ εργασία μπορεί να γίνεις ευκατάστατος, να βγάλεις κάποια χρήματα, να γίνεις εκατομμυριούχος, αλλά ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΠΟΤΕ.

Χρειάζεσαι την προσωπική εργασία άλλων ανθρώπων, χιλιάδων άλλων ανθρώπων για να κατορθώσεις να συσσωρεύσεις περιουσία 100 δις δολαρίων.

Στο παραπάνω παράδειγμα, προσλαμβάνει ο orthologikos.gr 3 παιδιά, το 1 να δουλεύει στο ταμείο και να απαντάει στα τηλέφωνα, το 2ο να τυλίγει πιτόγυρα και να είναι ψήστης και το 3ο ως delivery boy. O orthologikos.gr πια αρκείται στο να ασχολείται με τα των προμηθευτών, παραλαβών κτλ.

Μετά από ένα σύντομο διάστημα, το ψητοπωλείο πηγαίνει καλά και αποφασίζει το orthologikos.gr να ανοίξει 2 νέα ψητοπωλεία σε άλλες περιοχές. Προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους ως ψήστες, ντελιβεράδες κτλ και τελικά μπορεί να ΜΗΝ χρειάζεται ΚΑΝ να δουλεύει ο ίδιος ο orthologikos.gr. Απλά να κάθεται και να «επιτηρεί» τα 3 ψητοπωλεία.

Πώς όμως βγάζει κέρδος η επιχείρηση με τα 3 πια ψητοπωλεία ?

ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ δεν πληρώνεται όσο η ΑΓΟΡΑ, επαναλαμβάνω η ΑΓΟΡΑ «κοστολογεί» την επιχείρησή του?

Η ΔΕΗ έχει πληρωθεί, το νερό επίσης. Τα λεφτά στους προμηθευτές κρέατος. Οι φόροι. Τα λεφτά για λαχανικά. Η βενζίνη για τα μηχανάκια των ντελιβαράδων.

ΠΟΙΟΣ συντελεστής όμως δεν έχει πληρωθεί όσο η ΑΓΟΡΑ, η ΑΓΟΡΑ, η ΑΓΟΡΑ «θεωρεί» ότι αξίζει ?

Ο εργαζόμενος φυσικά. Ο συντελεστής παραγωγής που δεν έχει αμειφθεί όσο αξίζει σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιχείρηση βγάζει κέρδος είναι η εργασία (και το αντίστροφο όμως σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ζημίες).

Το τύλιγμα του πιτόγυρου και το ίδιο το πιτόγυρο αξίζει 2,20 ευρώ αλλά τα υλικά (πχ πίτα, κρέας κτλ) ή τα κόστη (ΔΕΗ, νερό, φόροι κτλ) ανέρχονται σε 1 ευρώ (παράδειγμα). Έστω ότι η εργασία αντιστοιχεί σε 0,5 ευρώ. Αν η αγορά αγοράζει το πιτόγυρο στο 2,20 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η εργασία ΥΠΟ-ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ.

Χωρίς τον εργαζόμενο που θα κουβαλήσει τις πίτες από το βαν του προμηθευτή στην αποθήκη, δεν φτιάχνεται πιτόγυρο.

Χωρίς τον εργαζόμενο που θα ψήσει το κρέας, δεν φτιάχνεται πιτόγυρο.

Χωρίς τον εργαζόμενο που θα το τυλίξει, δεν φτιάχνεται πιτόγυρο.

Το κρέας δεν αξίζει ΤΙΠΟΤΑ μόνο του. Ή ένα μηχανάκι αν δεν υπάρχει ένα παιδί για delivery.

Η εργασία δημιουργεί το προϊόν προς κατανάλωση και η εργασία υπο-αμοίβεται. Είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ συντελεστής που δεν έχει πληρωθεί. Η ΔΕΗ, η ύδρευση, οι προμηθευτές, η βενζίνη κτλ. ΟΛΑ έχουν πληρωθεί ΑΚΡΙΒΩΣ όσο ζητάει η αγορά. Η εργασία όχι.

Ακόμη και σε επιχειρήσεις σαν την Microsoft ή σαν την Google με μισθούς 100.000 ή 200.000 δολαρίων το χρόνο, οι εργαζόμενοι αμείβονται ΚΑΤΩ από όσο η ΑΓΟΡΑ, η «ΠΙΑΤΣΑ» κοστολογεί το αγαθό (ή την υπηρεσία) που παράγουν.

Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης με την απώλεια ΑΕΠ της τάξης του -25%, τα επιχειρηματικά κέρδη σε ΟΛΗ την περίοδο της κρίσης ήταν θετικά και ανέρχονταν άνω του 15% του ΑΕΠ.

Ο παρακάτω πίνακας είναι του ΣΕΒ:

 

 

Παλαιότερα (προ κρίσης) το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε σχεδόν 30% (!!!!!), αλλά και στα χρόνια της κρίσης το ποσοστό ανερχόταν σε 15-16%.

Με ΑΕΠ 178 δις ευρώ, το 16,8% του 2015, σημαίνει ότι τα κέρδη ανήλθαν σε 29,9 δις ευρώ (178*0,168)

Με αριθμό εργαζομένων περί 3,62 εκ (Νοέμβριος 2015, τα στοιχεία από το τελευταίο δελτίο της ΕλΣτατ), σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος παρήγαγε ΕΠΙΠΛΕΟΝ της αμοιβής του κέρδη της τάξης

29,9 δις / 3,62 εκ = 8.259 ευρώ

 

Δηλαδή ΚΑΘΕ εργαζόμενος στη χώρα παρήγαγε ακόμη και ΜΕΣΑ στην κρίση επιπλέον 8.259 ευρώ ετησίως σε σχέση με την αμοιβή του.

Τα χρόνια προ κρίσης όπου το μερίδιο των κερδών ως ποσοστό του ΑΕΠ ανερχόταν στο ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ 30% με ΑΕΠ περί τα 220 δις ευρώ, αυτό σήμαινε ότι τα επιχειρηματικά κέρδη ανέρχονταν σε περίπου 66 δις ευρώ !!! ΕΤΗΣΙΩΣ !!!!

Στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κέρδη ήταν πάντα χαμηλότερα και διαχρονικά κινούνταν μεταξύ 14-19% (το μέγιστο), αλλά και πάλι όπως παρατηρούμε ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ (στοιχεία ΣΕΒ για Ε.Ε. των 28 χωρών):

 

 

Θα μου πείτε, «θα μηδενίσουμε τα κέρδη» ? Θα μηδενίσουμε την επιβράβευση του ρίσκου ? Τον ανταγωνισμό ? Θα γυρίσουμε σε κομμουνισμό ?

ΦΥΣΙΚΑ και όχι. Είπαμε ότι ο κομμουνισμός ως συγκεντρωτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στην ΥΠΕΡΤΑΤΗ αξία, την ελευθερία, αλλά και ο καπιταλισμός ως μια δύναμη συγκέντρωσης του «κεφαλαίου» λειτουργεί και αυτός με παρανοϊκό τρόπο.

Θα αναλύσω σε μεταγενέστερο άρθρο πώς προβλέπω (χωρίς να ξέρω, γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος για το μέλλον) θα διαμορφωθούν οι ανθρώπινες κοινωνίες και η οικονομία το 2519 ή το 3019.

Το ζήτημα σήμερα είναι να κατανοήσουμε ΓΙΑΤΙ δεν είναι ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, δυνατόν ένας άνθρωπος να αποκτήσει περιουσία δις και να έχει εταιρίες 100.000 ή 200.000 ή 2.300.000 ανθρώπων (η Walmart έχει 2,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ναι εκατομμύρια υπαλλήλους).

Ο Bill Gates το έχει καταλάβει και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύει ότι «δεν μου αξίζει η περιουσία μου. Σε κανέναν δεν αξίζει» και γνωρίζει ότι «οι άνθρωποι που εργάστηκαν μαζί μου» είναι ένας από τους λόγους που έγινε δισεκατομμυριούχος ο ίδιος.

Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα χρήσης της Microsoft για το τελευταίο οικονομικό έτος

 

Η Microsoft κλείνει οικονομικό έτος τον Ιούνιο (δηλαδή η χρήση της είναι 01/07 έως και 30/06 κάθε έτους). Το 2018 είχε προ φόρων κέρδη 36,5 δις δολάρια και μετά φόρων 16,6 δις δολάρια με μείωση των μετά φόρων κερδών, αλλά ο λόγος ήταν η αλλαγή της νομοθεσίας για τη φορολογία των κερδών στο εξωτερικό των πολυεθνικών στις ΗΠΑ (ίσως το αναλύσω μελλοντικά και αυτό, αν προλάβω φυσικά), όπως φαίνεται παρακάτω

 

 

ταΧωρίς τη συγκεκριμένη έκτακτη επιβάρυνση τα κέρδη της Microsoft θα ανέρχονταν σε περίπου 30 δις δολάρια. 30 δις δολάρια ΑΦΟΥ έχουν πληρωθεί κόστη προμηθευτών, κόστη ανάπτυξης, ενοίκια, κόστη ηλεκτρισμού, φόροι, ΟΛΑ τα κόστη.

Η Microsoft έχει περίπου 135.000 υπαλλήλους. Δηλαδή συνολικά ΚΑΘΕ εργαζόμενος της Microsoft αμείφθηκε

30 δις κέρδη μετά φόρων / 135.000 = 222.222 δολάρια

ΛΙΓΟΤΕΡΟ από όσο η ΑΓΟΡΑ, η ΠΙΑΤΣΑ αξιολογεί τη δουλειά του !!

Ανεξάρτητα αν αμείβεται ΗΔΗ με υψηλό μισθό, η αγορά αξιολογεί την εργασία της γραμματέας που σηκώνει τα τηλέφωνα, του παιδιού που απαντά σε ερωτήσεις πελατών για προβλήματα στο λογισμικό, των προγραμματιστών που γράφουν κώδικα κτλ. κατά + 222.000 δολάρια από όσο αμείβονται (ήδη υψηλά) σήμερα !!!

Επίσης σίγουρα, η αγορά ίσως αξιολογεί υψηλότερα πχ 1.000.000 δολάρια ετησίως υψηλότερα την εργασία κάθε προγραμματιστή και λιγότερο πχ 40.000 δολάρια ετησίως τη δουλειά μιας γραμματέας, όμως γεγονός παραμένει ότι η Microsoft επιτυγχάνοντας υπερκέρδη σχεδόν 30 δις δολαρίων ετησίως και έχοντας πληρώσει τα πάντα (προμηθευτές, ηλεκτρικό, νερό, φόρους, καύσιμα, ενοίκια, διαφημίσεις κτλ), οι εργαζόμενοί της αμείβονται κατά 222.000 δολάρια χαμηλότερα από όσο τους αξιολογεί η ΑΓΟΡΑ, η ΠΙΑΤΣΑ.

Η ΠΙΑΤΣΑ, η ΑΓΟΡΑ αξιολογεί τα αγαθά ή τις υπηρεσίες της Microsoft και των εργαζομένων της κατά + 222.000 δολάρια υψηλότερα από όσο αμείβονται !

Σίγουρα σας φαντάζουν όλα αυτά "περίεργα", όμως όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι άνθρωπος με τόσο βαθιά γνώση των αγορών, τόσο βαθιά γνώση ανθρώπινης ιστορίας, με τόσο βαθιά γνώση του ίδιου του ανθρώπινου ψυχισμού, αυτοί ξέρουν πόσο πολύ σιχαίνομαι οτιδήποτε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ. Σιχαίνομαι οτιδήποτε περιορίζει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από οποιονδήποτε.

Θα εξηγήσω μελλοντικά όμως τι εννοώ και πώς βλέπω τον κόσμο του 2519.

 

Προσωρινά να δούμε ΠΟΥ συμφωνώ με τον Bill Gates :

 

1)      Οι πλούσιοι πληρώνουν χαμηλούς φόρους. Βασικά πληρώνουν τους χαμηλότερους φόρους ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, ενώ ταυτόχρονα ο υπερ-πλούτος έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.

2)      Η φορολογία των υπερ-πλουσίων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

3)      Ο φόρος κληρονομιάς πρέπει να αυξηθεί επίσης σημαντικά. Εδώ να τονίσω ότι συμφωνώ και επίσης επιθυμώ ΜΕΙΩΣΗ και μάλιστα κάθετη των φόρων εισοδήματος και φυσικά όπως και ο Bill Gates αύξηση των φόρων κληρονομιάς. Δεν υπάρχει κάτι πιο δίκαιο από το να επιβραβεύεις όποιον εργάζεται, παράγει, δημιουργεί επιχειρήσεις, δημιουργεί πλούτο ο ΄ΙΔΙΟΣ και όχι κάποιον που απλά γεννιέται από συγκεκριμένο ….και μετά κάθεταιιιιιιιιιιιιιι… ΣΥΜΦΩΝΩ 100% και σε αυτό με τον Bill Gates

4)      Η περιουσία που αποκτά ένας δισεκατομμυριούχος είναι προϊόν τύχης και συγκυριών ή κλάδου σε άνοδο, αλλά φυσικά και ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ.

5)      ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΝΕΙΣ δεν γίνεται δισεκατομμυριούχος από προσωπική εργασία. 24 ώρες την ημέρα να εργάζεσαι, δεν γίνεσαι δισεκατομμυριούχος. Χρειάζεσαι κάποια κοπέλα να απαντάει στα τηλέφωνα, κάποιους να απαντούν σε ερωτήματα πελατών, ένα τμήμα marketing να προωθεί τα προϊόντα, τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να βρίσκουν εργαζόμενους μετά από συνεντεύξεις, υπαλλήλους να πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο για να δημιουργούν νέες θυγατρικές κτλ.

 

Αυτές τις σχετικά απλές διαπιστώσεις έχει κάνει ο Bill Gates.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο να τονίσω ότι θεωρώ τον Bill Gates έναν ιδιαίτερα έξυπνο άνθρωπο, με καλές προθέσεις και έναν άνθρωπο που παρά τη τεράστια περιουσία του (λόγω τύχης-συγκυριών, κλάδου αλλά κυρίως λόγω των ανθρώπων που εργάστηκαν ή που εργάζονται για αυτόν), παραμένει ταπεινός και δεν έχει «ψωνιστεί».

Μια πρόσφατη φωτογραφία του που, ντυμένος απλά, περιμένει στην ουρά να παραγγείλει μερικά burgers τα λέει όλα :

 Bill Gates is spotted waiting in line to grab a burger, fries and a Coke at Dick's drive-in in Seattle