Το σημερινό άρθρο είμαι βέβαιος ότι θα προκαλέσει έκπληξη. Όλοι έχουν μια αίσθηση (και δικαίως) ότι πληρώνουν υψηλούς φόρους, ότι το κράτος είναι χάλια, ότι η Ελλάδα είναι διαλυμένη και κακώς πληρώνουν έστω και 1 ευρώ φόρο.
Το ζήτημα φυσικά δεν είναι αν οι φόροι βρίσκονται σχετικά υψηλά (που όντως βσίσκονται) αλλά ΓΙΑΤΙ βρίσκονται σχετικά υψηλά.
Πληρώνουμε επίσης τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο από τους εκατοντάδες ή ίσως και χιλιάδες μύθους?
Θα εξετάσουμε λοποόν τον ισχυρισμό
«Στην Ελλάδα πληρώνουμε με διαφορά τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη»
Ενδελεχής μελέτη των στοιχείων και δεδομένων και εν συνεχεία εξαγωγή συμπεράσματος. ΜΟΝΟ με τα στοιχεία. ΜΟΝΟ με τα δεδομένα. Αφήνουμε τις προκαταλήψεις μας και τι μάθαμε από μικροί ή τι ακούμε γύρω μας στο πλάι και αναλύουμε ΜΟΝΟ τα δεδομένα.
Οπότε αναζητούμε τα επίσημα στοιχεία στη βάση δεδομένων της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουμε τα εξής:
Είναι η επίσημη βάση δεδομένων της Ε.Ε. και πατώντας στο link Full text- Taxation Trends Report έχουμε τη τελευταία ΕΠΙΣΗΜΗ έκθεση της Κομισιόν για τη φορολογία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Εδώ παρατηρούμε τα εξής :
Στον ανωτέρω πίνακα (τον βασικό πίνακα της έκθεσης) είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση από άποψη φορολογικών εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. !
Στην 11η θέση ! ΕΝΔΕΚΑΤΗ !!! Όχι στην πρώτη θέση όπως λένε όλοι γύρω σας.
Επίσης είναι φανερό από τις στήλες για το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε. των 28 ή της Ευρωζώνης των 19 χωρών-μελών ότι βρισκόμαστε ΑΚΡΙΒΩΣ στο μέσο όρο.
Με άλλα λόγια οι φόροι ως ποσοστό του εισοδήματος, του ΑΕΠ που παράγει η χώρα είναι ακριβώς στο μέσο όρο της Ε.Ε. και σε κατάταξη βρισκόμαστε στην 11η θέση!
Εντύπωση (ή μήπως όχι?) προκαλεί το γεγονός ότι χώρες όπως η Δανία (η χώρα με το καλύτερο επίπεδο διαβίωσης εντός Ε.Ε. ή η Φινλανδία ή η Σουηδία) έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την Ελλάδα.
Από τους ανωτέρω πίνακες γίνεται φανερό το γεγονός ότι οι φόροι εισπράττονται στην Ελλάδα κυρίως σε κεντρικό επίπεδο (κεντρική κυβέρνηση), σε επίπεδο τοπικό ή αυτοδιοικητικό βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη (δηλαδή οι φόροι στην Ελλάδα εισπράττονται κυρίως από την κυβέρνηση και όχι από νομαρχίες ή δήμους κτλ σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που υπάρχει μια μεγαλύτερη δικαιοδοσία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο), ενώ επίσης προκαλεί εντύπωση ότι το ποσοστό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ως ποσοστό της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης βρίσκεται ΠΟΛΥΥΥΥΥΥ ΚΑΤΩ του μέσου όρου, κάτι το οποίο μάλλον δηλώνει σημαντικά ποσοστά εισφοροδιαφυγής.
Εδώ παρατηρούμε πια τί γίνεται στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των φόρων στην Ελλάδα είναι έμμεσοι φόροι (πχ ΦΠΑ) και όχι άμεσοι φόροι (πχ φόρος εισοδήματος) σε αντίθεση με την πλειονότητα των λοιπών χωρών.
Ο λόγος ?
Μα φυσικά η αδυναμία του κράτους να εντοπίσει και να φορολογήσει τα εισοδήματα ή μάλλον τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών λόγω της τεράστιας φοροδιαφυγής.
Δηλαδή ο ΦΠΑ σε ένα λάστιχο αυτοκινήτου επιβαρύνει το ίδιο το φτωχό εργάτη με τον εκατομμυριούχο κάτοικο (24%) και είναι υψηλός ως φόρος (24%) γιατί το ελληνικό κράτος αδυνατεί να εντοπίσει έσοδα ή μάλλον τα πραγματικά έσοδα των πολιτών του και συνεπώς οι άμεσοι φόροι ως ποσοστό των συνολικών φόρων είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε.
Ας μελετήσουμε όμως και άλλους πίνακες:
Από τους ανωτέρω γίνεται φανερό ότι οι φόροι στο κεφάλαιο (κέρδη, φόροι σε ακίνητη περιουσία κτλ) ως ποσοστό των συνολικών φόρων βρίσκονται στο μέσο όρο της Ε.Ε. και συνολικά στην 11η θέση, οι φόροι στην εργασία ΠΟΛΥΥΥΥ κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε. αλλά στους φόρους στην κατανάλωση (με κυριότερο τον ΦΠΑ) σε σχετικά υψηλή θέση. Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται ότι η εντύπωση ότι η ευρεία φοροδιαφυγή οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση των ΕΜΜΕΣΩΝ φόρων (πχ κατανάλωσης, δηλαδή ΦΠΑ) που πληρώνουμε όλοι μας.
Επιβαρύνονται όλοι ανεξαιρέτως. Για να μην πληρώνουν φόρο ορισμένοι, επιβαρύνονται ΟΛΟΙ οι άλλοι.
Ας δούμε και τους 2 παρακάτω πίνακες :
Από τον πίνακα για την Ελλάδα και τον πίνακα πχ για την Ευρωζώνη εξάγουμε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
1) Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση συνολικά σε φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε.
2) Βρίσκεται όμως στην 4η θέση ως ποσοστό των έμμεσων φόρων («άδικων» φόρων) επί των συνολικών φόρων.
3) Στην 15η θέση ως ποσοστό των άμεσων φόρων (πιο «δίκαιων» φόρων) επί των συνολικών φόρων.
4) Στην 17η θέση ως ποσοστό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης επί της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης.
5) Οι αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες) συνεισφέρουν μόλις 0,8% του ΑΕΠ και βρισκόμαστε στη 18η θέση (!!!), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι σχεδόν ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ και ανέρχεται σε 2,1%. Για να σας προλάβω, αυτό ίσχυε και ΠΡΙΝ την κρίση, δηλαδή την περίοδο των παχιών αγελάδων !! Οι αυτοαπασχολούμενοι συνεισέφεραν στην Ελλάδα το 2004 μόλις το 0,9%! ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ! Άλλες χρονιές μόλις το 0,6%!!! Αυτό συμβαίνει επί 40 χρόνια διαρκώς, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη !!!!!!
Αφού είδαμε λοιπόν ότι οι φόροι που καταβάλλονται στην Ελλάδα ΔΕΝ μας κατατάσσουν στην πρώτη θέση, αλλά στην 11η στην Ε.Ε. ας δούμε και ένα 2ο εύλογο ερώτημα.
«Ναι, αλλά μήπως να δούμε τα στοιχεία για αυτούς που ΟΝΤΩΣ πληρώνουν φόρους και όχι για αυτούς που φοροδιαφεύγουν? Να δούμε επίσης τα στοιχεία από μια τρίτη πηγή εκτός της Κομισιόν, μια πιο ανεξάρτητη πηγή».
Ωραία ας δούμε επίσης την έκθεση του World Economic Forum όπου έχουμε τα εξής :
Συνεπώς για όσους πληρώνουν φόρους (γιατί όπως είδαμε η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση συνολικά όσον αφορά τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ) και όχι για όλους (καθώς αρκετοί δεν πληρώνουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα), ακόμη λοιπόν και για όσους πληρώνουν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση όσον αφορά το πραγματικό ποσοστό φορολόγησης ή το real tax rate και όχι στην πρώτη θέση.
Φυσικά το ποσοστό αυτό θα ήταν χαμηλότερο και επίσης οι φόροι θα μπορούσαν να είναι επίσης χαμηλότεροι (συνολικά αλλά και ποσοστιαία) αν το σύνολο των Ελλήνων ήταν συνεπείς απέναντι στο κράτος, αλλά αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν εφαρμοζόταν η καθολική απαγόρευση της χρήσης φυσικού χρήματος στην Ελλάδα και η πλήρης υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ή των συναλλαγών με κάρτες.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να μειωθούν ουσιωδώς. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια μείωση των φόρων με το συγκεκριμένο μέτρο που θα περιόριζε τη φοροδιαφυγή.
Προσωρινά και με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, το «βάρος» των φόρων στην οικονομία βρίσκεται στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. και ταυτόχρονα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση, ενώ με βάση την έκθεση του World Economic Forum, ακόμη και για αυτούς που όντως πληρώνουν φόρους, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Ευχαριστώ για την ανάγνωση !
ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο
Comments powered by CComment