0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Τι ακριβώς σημαίνει short squeeze και πώς σχετίζεται με τις πρόσφατες κινήσεις εταιριών στη Wall Street ? Τι είναι με απλά λόγια short squeeze ? Ανεξαρτήτως τι μαθαίνει κανείς στα πανεπιστήμια, θα πρέπει να αναλύσουμε και τι γίνεται στην πραγματικότητα, γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Οπότε θα είναι ένα εκπαιδευτικό άρθρο για να κατανοήσει κανείς με απλά λόγια τι σημαίνουν ορισμένοι όροι που φαντάζουν «εξωγήινοι».

Τις τελευταίες ημέρες (αν και αυτό μάλλον ετοιμαζόταν επί εβδομάδες/μήνες) έγινε μεγάλος ντόρος με την εκτίναξη ορισμένων μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μία-δύο εταιρίες (αν και επηρεάστηκαν όλες οι αντίστοιχες εταιρίες που είχαν σημαντικό ποσοστό short interest, θα αναλύσουμε τι σημαίνει αυτό) οι οποίες αντιμετώπιζαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα αλλά έγιναν αντικείμενο κερδοσκοπίας. Από τη μία πλευρά hedge funds με θέσεις short και από την άλλη πλευρά «μικροεπενδυτές» που επικοινωνούσαν μέσω social media–υποτίθεται «μικροί» (γιατί θα δούμε ότι δεν ισχύει ο ανωτέρω ισχυρισμός και το 100% από όσους το γράφουν, δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συνέβη) .

Πολλοί έγραψαν για την «επανάσταση των ποπολάρων», για το «πώς νίκησαν τα hedge funds – αρπαχτικά», «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ»  κτλ.

Εννοείται ότι δεν διαφωνώ (πώς θα μπορούσα άλλωστε) για το ρόλο των «αρπακτικών» - hedge funds, αλλά υπάρχει μια ΠΑΓΙΔΑ.  Θα πρέπει όσοι κινούνται left πχ AOC ή και παρουσιαστές που ανήρτησαν video «νίκης των μικρών» τύπου Stephen Colbert (που είναι Δημοκρατικός) να είναι προσεκτικοί, γιατί τόσο αυτοί που έγραφαν στα social media, όσο και αυτοί που οργάνωσαν το short squeeze δεν ήταν «μαρίδα», απλά πιθανότατα εκμεταλλεύτηκαν τους «μικρούς». Ιδού το video με τον Stephen

 

Με απλά λόγια, ακόμα και Δημοκρατικοί ή αριστεροί έπεσαν στην παγίδα να θεωρήσουν το όλο συμβάν ως «μικροί εναντίον καρχαριών» ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη, μάλλον ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο από ΗΔΗ πλούσιους για να κερδίσουν πολλά χρήματα «ξεπουπουλιάζοντας» άλλους «πλούσιους» (τα funds που ήταν short στις συγκεκριμένες μετοχές).

Δεν ήταν δυστυχώς ΑΘΩΟ, δεν ήταν μια "επανάσταση των ποπολάρων" εναντίον των hedge funds και σε αυτήν την παγίδα έπεσε το 100% όσων σχολιάζουν που το βλέπουν ως "Δαυίδ εναντίον Γολιάθ".

Αν και εδώ θα αναλύσουμε απλά και με εκπαιδευτικό τρόπο τι σημαίνει short και τι είναι το short squeeze και δεν θα αναφερθούμε κάπου συγκεκριμένα, να τονίσουμε ότι :

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Η επένδυση σε χρηματοοικονομικά στοιχεία ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας και θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον επενδυτικό σας σύμβουλο και μόνο. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο παρόν κείμενο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Δεν θα αναφερθούμε κάπου συγκεκριμένα, θα αναλύσουμε με εκπαιδευτικό τρόπο τι σημαίνει short και τι σημαίνει short squeeze για να κατανοήσει ο αναγνώστης τους κινδύνους αλλά και τις συνέπειες.

Ξεκινώντας, τι σημαίνει λοιπόν short, τι σημαίνει το «είναι αυτό το hedge fund short» ή «είναι αυτός ο επενδυτής short» ?

Short θέση είναι βασικά μια θέση «πώλησης». Το αντίθετο λέγεται long θέση.

Πχ όταν κάποιος αγοράζει μια μετοχή, είναι long στη μετοχή.  Έμμεσα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν κάποιος δεν αγοράζει μια μετοχή επειδή την θεωρεί ακριβή, τότε είναι short ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ (γιατί πιστεύει ότι είναι ακριβή και ότι η τιμή της στο μέλλον θα μειωθεί). Απλά δεν έχει λάβει θέση, όποτε αυτό είναι θεωρητικό.

Όποιος όμως επιθυμεί να κερδίσει από την πρόβλεψή του ότι μια μετοχή είναι ακριβή και η τιμή της θα μειωθεί, τι κάνει ? Λαμβάνει μια θέση short. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα (όχι με παράγωγα που είναι λίγο πιο πολύπλοκα-επικίνδυνα, αλλά με ένα απλό παράδειγμα με μετοχή και με αριθμούς για να το κατανοήσουμε όλοι μας.

Έστω ότι η μετοχή μιας εισηγμένης εταιρίας διαπραγματεύεται στα 10 ευρώ και έχει συνολικά 1.000.000 κομμάτια-αριθμό μετοχών. Επειδή στο επόμενο στάδιο θα χρειαστούμε και επιπλέον πληροφορίες, αναφέρω εδώ ότι από το 1.000.000 μετοχές, έστω ότι το 30% των μετοχών το κατέχουν οι ιδρυτές της, ακόμα και μετά την εισαγωγή της σε χρηματιστήριο, ενώ  οι «ελεύθερες μετοχές» (η διασπορά, το free float) ανέρχεται σε 70%.

Έστω ότι τώρα ένας επενδυτής (ιδιώτης, «μικρός», μεγάλος, «καρχαρίας», hedge fund, οποιοσδήποτε) πιστεύει ότι στα 10 ευρώ είναι «ακριβή», ότι έχει σοβαρά προβλήματα, ότι μπορεί και να χρεοκοπήσει κτλ.

Είτε δεν την αγοράζει, είτε αν θέλει να κερδίσει από την εκτίμησή του ότι η συγκεκριμένη μετοχή είναι ακριβή, λαμβάνει μια θέση short.

Αυτό μπορεί να το κάνει είτε μέσω options (δεν θα αναλυθεί τώρα για να μην μπερδευτείτε, αλλά εν γένει είναι η ίδια λογική), είτε πουλώντας τη μετοχή στο χρηματιστήριο που είναι εισηγμένη.

Πώς την πωλεί ? Την δανείζεται από ένα pool με ένα επιτόκιο (το οποίο αυξάνεται όσο πιο πολλές μετοχές είναι δανεισμένες, καθώς το «απόθεμα προς δανεισμό για short» μειώνεται). Σε ορισμένες αγορές επιτρέπεται και το naked short selling, δηλαδή η πώληση μιας μετοχής χωρίς καν να απαιτείται να τη δανειστεί κανείς, δηλαδή naked πώληση short, όμως ας μην επεκταθούμε.

Επίσης για να μείνει απλό το παράδειγμα, έστω ότι τη δανείζεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το επιτόκιο είναι κοντά στο 0% (δεν θα είναι 0%, συνήθως είναι πολύ υψηλό, αλλά για απλοποίηση ας θεωρήσουμε 0%).

Οπότε δανείζεται 1.000 κομμάτια της συγκεκριμένης μετοχής, τα ΠΩΛΕΙ στην αγορά στα 10 ευρώ και λαμβάνει 10.000 ευρώ (πώλησε 1.000 κομμάτια επί 10 ευρώ) στον λογαριασμό του.

Έστω ότι τελικά η μετοχή όντως πέφτει στα 8 ευρώ και η πρόβλεψή του ήταν σωστή. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να κλείσει τη θέση του, γιατί θα πρέπει να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ τα 1.000 κομμάτια που δανείστηκε πίσω στο pool.

Πώς όμως θα «κλείσει» τη θέση του ?

Μα κάνοντας την ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ κίνηση. Αγοράζοντας 1.000 κομμάτια της συγκεκριμένης μετοχής στα 8 ευρώ πια. Θα διαθέσει 8.000 ευρώ (8 ευρώ η μετοχή επί 1.000 μετοχές) και η θέση του πια θα έχει κλείσει. Το τελικό του κέρδος θα είναι:

(10 ευρώ πώληση – 8 ευρώ αγορά) * 1.000 κομμάτια = 2 * 1.000 = 2.000 ευρώ κέρδος

 

Εύκολα συνάγεται ότι το ΑΝΩΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΡΔΟΣ από το short στο υποθετικό μας παράδειγμα ανέρχεται σε

10 – 0 ευρώ (δηλαδή να μηδενίσει η τιμή της μετοχής) = 10 ευρώ ανά μετοχή ανώτερο δυνατό κέρδος short και στο παράδειγμά μας με τις 1.000 μετοχές το ανώτατο συνολικό κέρδος ισούται με 10 * 1.000 κομμάτια = 10.000 ευρώ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΡΔΟΣ short 1.000 κομματιών στα 10 ευρώ.

Όμως έστω ότι η πρόβλεψη του συγκεκριμένου επενδυτή (ιδιώτη, «μικρού», «καρχαρία», hedge fund, οποιουδήποτε) για short στη συγκεκριμένη μετοχή ΔΕΝ επιβεβαιώνεται και η μετοχή ανεβαίνει στα 15 ευρώ.

Τότε η χρηματιστηριακή του (ή ο θεματοφύλακας) θα τον ενημερώσει ότι θα χρειαστεί να προσθέσει λεφτά στο λογαριασμό του margin (έτσι αποκαλούνται, δεν είναι του παρόντος η επεξήγηση). Στην πραγματικότητα φυσικά το πότε θα τον ενημερώσει ή καλέσει να προσθέσει δικά του λεφτά εξαρτάται από το ποσοστό του margin, από το λοιπό χαρτοφυλάκιό του, από τα χρηματικά του διαθέσιμα κτλ, αλλά ας κρατήσουμε το παράδειγμα απλό. Γιατί όμως αν η μετοχή ανέβει στα 15 ευρώ θα πρέπει ο short να βάλει επιπλέον χρήματα ως ασφάλεια ?

Γιατί με τη τιμή στα 15 ευρώ αν χρειαστεί να κλείσει τη θέση του, θα πρέπει να κάνει όπως αναφέραμε την ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ κίνηση, δηλαδή να αγοράσει τη μετοχή, οπότε θα χρειαστεί

15 ευρώ * 1.000 κομμάτια = 15.000 ευρώ

Από το short της πώλησης όμως έλαβε μόνο 10.000 ευρώ, οπότε χρειάζεται να προσθέσει χρήματα στο λογαριασμό του ή να ΚΛΕΙΣΕΙ τη θέση του αυτόματα με ζημιά αν δεν έχει επιπλέον χρήματα γιατί τόσο ο ίδιος όσο και η χρηματιστηριακή του διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Γιατί και πάλι ?

Γιατί η μετοχή μπορεί να ανέβει, όχι μόνο στα 15 ευρώ, αλλά στα 30, στα 50, στα 100, στα 3.000, στα 70.000 ευρώ !

Με απλά λόγια η ΖΗΜΙΑ σε μια κίνηση short μπορεί να γίνει ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ !

Συνοψίζοντας, μια θέση short έχει ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΡΔΟΣ (το μηδενισμό της μετοχής της συγκεκριμένης εταιρίας, δηλαδή από τα 10 ευρώ να πάει στα 0 ευρώ), αλλά ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΠΙΘΑΝΗ ΖΗΜΙΑ (γιατί από τα 10 ευρώ μπορεί να πάει στα άπειρα ευρώ, τρόπον τινά).

Με μια απλή κίνηση πχ πωλώντας short 1.000 κομμάτια στα 10 ευρώ και λαμβάνοντας 10.000 ευρώ, θα μπορεί να απαιτηθεί να πληρώσει ακόμα και εκατομμύρια ευρώ. Αν υποθετικά η μετοχή πάει στα 3.000 ευρώ, τότε θα απαιτηθούν 3.000 ευρώ * 1.000 κομμάτια = 3.000.000 ευρώ!

Θα καταστραφεί οικονομικά ο short seller (ιδιώτης, εταιρία, hedge fund κτλ)! Ενέχει σημαντικό κίνδυνο.

Θα αναρωτηθεί κανείς:

«Καλά και πόσο πιθανόν είναι να ανέβει η μετοχή μιας εταιρίας προς χρεοκοπία από τα 10 ευρώ στα 150 ευρώ ή στα 3.000 ευρώ? Αφού δεν έχει αξία, είναι χρεοκοπημένη, μπορεί να κλείσει»?

 

Η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ έχει σχέση αν τελικά η εταιρία χρεοκοπήσει σε 5 μήνες ή σε 5 χρόνια !

Αν μέχρι τότε από τα 10 ευρώ πάει στα 150 ευρώ ή στα 3.000 ευρώ, ο short seller θα έχει ΗΔΗ καταστραφεί οικονομικά γιατί θα έχει αναγκαστεί να «κλείσει» τη θέση του αγοράζοντας τη μετοχή στα 150 ευρώ ή στα 3.000 ευρώ !

Μετά η μετοχή μπορεί από τα 3.000 ευρώ να πέσει στα 0 ευρώ, αλλά ο short θα έχει ήδη κλείσει τη θέση του γράφοντας ζημιές εκατομμυρίων !

Αυτό το ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ άλλοι «ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ» των αγορών και «γατόνια».

Ξέρουν ότι το short selling είναι επικίνδυνο σε εταιρίες όπου 1) η μετοχή είναι μαζεμένη σε λίγα χέρια, 2) το short interest είναι ιδιαιτέρως υψηλό (δηλαδή υπάρχουν πολλές μετοχές που έχουν πωληθεί short) και 3) αν δημιουργηθεί μια τάση ανόδου -για οποιοδήποτε λόγο- της συγκεκριμένης εταιρίας γιατί μετά γίνεται αυτοτροφοδοτούμενη από τους ίδιους τους shorts.

Short interest = οι μετοχές της εταιρίας που είναι shortαρισμένες ή το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των μετοχών. Πολλές φορές δίδεται και ως ποσοστό επί της ελεύθερης διασποράς.

Στο παράδειγμά μας με το 1.000.000 μετοχές, όπου το 30% δηλαδή 300.000 μετοχές ανήκει στους ιδιοκτήτες της εταιρίας και το 70%, δηλαδή 700.000 μετοχές είναι σε free float, αν οι short sellers έχουν πωλήσει – shortαρει 500.000 μετοχές, τότε έχουμε

Short interest

500.000 / 1.000.000 = 50% of total shares outstanding (50% του συνόλου των μετοχών)

500.000 /    700.000 = 71,4% of free float (71,4% της ελεύθερης διασποράς)

 

Εδώ έχουμε μια περίπτωση όπου ο κίνδυνος για τους short sellers είναι υψηλός, καθώς το 50% των μετοχών συνολικά και το 71,4% των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά είναι shortαρισμένες.

Μία θετική είδηση να βγει για την εταιρία ή ΑΛΛΟΙ «μεγαλοκαρχαρίες» να συνασπιστούν και να βγουν long στη μετοχή και οι short κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν τελικά (μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια) η συγκεκριμένη εταιρία χρεοκοπήσει.

Με τόσο υψηλό ποσοστό short, αρκεί ΚΑΠΟΙΟΣ ή ΚΑΠΟΙΟΙ να αρχίσουν να αγοράζουν en block και αμέσως οι short κινδυνεύουν.

Τότε γίνεται αυτό που αποκαλείται:

SHORT SQUEEZE

Ή «ξεζούμισμα των shortακηδων» ή όπως το αποκαλώ εγώ «πιάνουν τους shorts από το λαιμό σαν κοτόπουλα και τους τινάζουν πέρα δώθε μέχρι να τους ξεπουπουλιάσουν».

Οι αγοραστές ανεβάζουν τη μετοχή που είναι heavily shorted, τα margins των shorts «σπάνε», οπότε ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να «κλείσουν» τις θέσεις τους. Και πώς τις κλείνουν ?

Μα με αγορά της συγκεκριμένης μετοχής φυσικά. Δηλαδή οι ΙΔΙΟΙ οι shorts μετά ανεβάζουν τη τιμή της μετοχής!

ΑΥΤΟΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ άνοδος μέχρι οι short sellers να «ξεπουπουλιαστούν» τελείως! Short squeeze!

Έχει ξανασυμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Αυτό όμως που συνέβη την περασμένη εβδομάδα σε ΟΛΕΣ σχεδόν τις heavily shorted stocks της Wall Street δεν ήταν πιθανότατα τυχαίο. Ιδίως στη 1 από αυτές (την πιο γνωστή) οι αγοραστές, πιθανότατα «δυνατά χέρια», είχαν δει ότι το short interest είχε φθάσει σε διαστημικά επίπεδα (140%) γιατί γινόταν και naked short selling σε αυτήν.

Οπότε είχαν ξεκινήσει να μαζεύουν-αγοράζουν κομμάτια από την αγορά. Μάζεψαν καλό ποσοστό μετοχών και μετά με το πουσάρισμα από κάποιους χρήστες σε social media, «πήραν με το μέρος τους» και μικρότερους επενδυτές.

Ενδεχομένως να έβαλαν κάποιος χρήστες να γράφουν υπέρ της συγκεκριμένης εταιρίας, «να ενωθούμε εναντίον των shorts εκεί, εμείς οι μικροεπενδυτές». Πιθανότατα να τους έβαλαν επίτηδες να «πουσάρουν» τη μετοχή. Πιθανόν να χρησιμοποίησαν οι "καρχαρίες" από την πλευρά του long χρήστες gτα social media για να φέρουν με το μέρος τους μικροεπενδυτές και να χάσουν οι άλλοι μεγαλο-"καρχαρίες" (τα hedge funds που είχαν short θέσεις).

Οπότε και "μικρότερα ψάρια" συντάχθηκαν στο πλευρό των αγοραστών ανεβάζοντας τη τιμή της μετοχής.

Από εκεί και πέρα με το short interest (μαζί με το naked short selling) στο 140% ήταν αναμενόμενο να πιάσουν τους shorts από το λαιμό σαν «κοτόπουλα» και να τους ξεπουπουλιάσουν!

Το short squeeze που αναφέρουν όλα τα κανάλια και τα sites ή οι εκπομπές ήταν πια γεγονός. Από ένα σημείο και μετά οι ίδιοι οι shorts κλείνοντας τις θέσεις τους ανέβαζαν οι ίδιοι τη τιμή της μετοχής ολοένα και ψηλότερα!

Πάντως τυχαίο δεν θεωρώ ότι ήταν, γιατί αν παρακολουθήσει κανείς τι έγινε, φαντάζει περίεργο να έγινε εντελώς τυχαία. Επίσης έχει γίνει στο παρελθόν και σε άλλη πολύ γνωστή εταιρία.

Χρειάζεται ο συνδυασμός: εταιρία που αμφιβάλλουν όλοι ότι αξίζει την αποτίμησή της + αρκετά υψηλό ποσοστό short interest + συνασπισμός αγοραστών + cornering της αγοράς από αυτούς + υποβοήθεια από άλλους + στο τέλος οι ΙΔΙΟΙ οι shorts αναγκαστικά ανεβάζουν οι ΙΔΙΟΙ τη μετοχή !

Απίστευτο και όμως αληθινό! Όμως ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ για το μέσο, τον απλό επενδυτή από τέτοιες κινήσεις (είτε short, είτε short squeeze) είναι τεράστιος, μπορεί να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Δυστυχώς πέφτουν διάφοροι στην "παγίδα" και δεν πρέπει. Πρέπει να αφήνουν τους "καρχαρίες" μεταξύ τους ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει. Καλύτερα να μην ασχολείται κανείς με τέτοιες περιπτώσεις. Επουδενί.

Όμως να μην κουράζουμε τον αναγνώστη. Αυτό εν ολίγοις είναι το short και το short squeeze.

Σε 2 εβδομάδες, επιστροφή στα κλασικά μας άρθρα για επιστήμη, ορθολογισμό και κοινή λογική.

Ως τότε, ευχαριστώ για την ανάγνωση !

 

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53

 

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s