0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Πρόσφατα έγινε γνωστή η πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ και τα δάνεια που έχουμε λάβει από αυτά στα πλαίσια των μνημονίων. Πόσα ακριβώς χρήματα χρωσταέι η Ελλάδα στο ΔΝΤ και με τί επιτόκιο ? Πόσα χρωστούσαμε στην αρχή της κρίσης στο ΔΝΤ και πόσα σήμερα ? Πότε γίνεται η πλήρης αποπληρωμή του?

Ας δούμε όμως πώς έχουν τα στοιχεία. Η Ελλάδα με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ χρωστάει σε αυτό το εξής ποσό :

 

Στις 29 Μαρτίου 2019 η Ελλάδα χρωστούσε στο ΔΝΤ 7,6 δις σε SDRs. Το SDR (Special Drawing Rights) είναι το «νόμισμα» του ΔΝΤ, το οποίο βασίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων και με βάση αυτό πληρώνει ή δέχεται πληρωμές το ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Επιστρέφοντας στην ανάλυση και με βάση την πρόσφατη ισοτιμία SDR vs Euro (0,8093), αυτό αντιστοιχεί σε :

7,,6 * 1,2356 = 9,39 δις ευρώ.

Δηλαδή η Ελλάδα χρωστάει περί τα 9,4 δις ευρώ συνολικά έναντι του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχει quota στο ΔΝΤ που ανέρχεται περίπου στα 2,4 δις SDRs.

 

 

Στο παρελθόν είχαμε δανειστεί στα 2 πρώτα μνημόνια τα ποσά των 17,5 δις και 10,2 δις SDRs (το 2010 και το 2012 αντίστοιχα), όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες :

 

 

 

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα όντως δανείστηκε 2 φορές από το ΔΝΤ (στο 3ο μνημόνιο το ΔΝΤ δεν συμμετείχε με χρήματα, καθώς τότε, κατόπιν εορτής φυσικά, «είδε» ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο) στα πλαίσια των 2 πρώτων μνημονίων και τα λεφτά που δανείστηκε η χώρα υπερέβαιναν σημαντικά τη quota της χώρας στο ΔΝΤ.

Πόσο όμως είναι το επιτόκιο δανεισμού ?

Ας δούμε πάλι από το ίδιο το ΔΝΤ (όχι από το μυαλό μας), πώς χρεώνει τις χώρες που δανείζονται από αυτό στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων του :

 

 

 

Τα λεφτά που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ προέρχονται από το EEF (Extended Fund Facility) όπως είδαμε σε προηγούμενο πίνακα. Επίσης υπερβαίνουν τόσο το 100% της quota, όσο και το 187,5% της quota της χώρας μας. Ταυτόχρονα η περίοδος υπέρβασης του 187,5% της quota υπερέβη αρκετά το όριο των 51 μηνών που θέτουν οι άνω όροι του ΔΝΤ.

Όλα τα ανωτέρω σημαίνουν ότι η Ελλάδα για τα δάνεια του ΔΝΤ άνω του 187,5% της quota χρεώνεται με επιτόκιο της τάξης του

Basic rate + 200 basis points  + 100 basis points = περί το 2% τώρα (είναι κυμαινόμενο και εξαρτάται από την πορεία των παγκόσμιων επιτοκίων, τους τελευταίους μήνες κυμαίνεται μεταξύ 1,9 και 2,1%) + 2% + 1% = περίπου 5% και βασικά μεταξύ 4,9% και 5,1%.

Αυτό είναι το επιτόκιο που πληρώνουμε τώρα στο ΔΝΤ. Μεταξύ 4,9% και 5,1% (ανάλογα με την διακύμανση του basic rate του ΔΝΤ).

Με βάση τα ανωτέρω, ας θεωρήσουμε ότι δανειζόμαστε περίπου με 4,9% (γιατί έχει μειωθεί αρκετά το ποσό προς αποπληρωμή, οπότε για τα ποσά ως την quota δανειζόμαστε φθηνότερα κτλ).

Πόσο όμως δανειζόμαστε από την αγορά ή από τα δάνεια του αποθέματος που έχουμε (ξέρετε το μαξιλαράκι με βάση τα δάνεια του ESM πριν βγούμε από το μνημόνιο)?

Δανειζόμαστε με περίπου 3,6-3,7% στη δεκαετία και με 2,5-2,6% στην 5ετία από τις αγορές, ενώ τα επιτόκιά μας στα λοιπά δάνεια προς τον επίσημο τομέα είναι ακόμη χαμηλότερα (περί το 1,5%).

 

Αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα από τα δάνεια του ESM, θα γλιτώσουμε μόνο από διαφορά επιτοκίων περί το 3,5% ! Αν χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, με 0% (βασικά τα συγκεκριμένα κέρδη θα έπρεπε να επιστρέφουν στην Ελλάδα δίχως διαπραγματεύσεις, είναι σαν να διαπραγματεύεται η Fed αν θα γυρίσει λεφτά στο αμερικανικό δημόσιο από κέρδη στην αγορά ομολόγων ΗΠΑ).

Αλλά ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα από τις εξόδους της χώρας στις αγορές (τις πρόσφατες εξόδους) ή και από μελλοντικές εξόδους και θεωρήσουμε ότι θα δανειστούμε επιπλέον λεφτά με ένα 7ετες ομόλογο ή χρησιμοποιήσουμε λεφτά από το τελευταίο 5ετές, ας θεωρήσουμε ότι θα «αντικαταστήσουμε» τα δάνεια του ΔΝΤ με δάνεια από τις αγορές (μια μίξη επιτοκίου 5ετούς και 10ετούς ή ένα νέο 7ετές ομόλογο) με επιτόκιο δανεισμού περί το 3,2-3,3%, τότε το όφελος θα είναι της τάξης του 1,6-1,7% ετησίως !!!! Ή σε ποσό περί τα 150εκ ετησίως !!!

Χρήματα τα οποία θα μπορούν να διατεθούν για αύξηση των επενδύσεων, για βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία, για ανακούφιση φτωχών συνανθρώπων μας, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ γενικά αποφασίσει η χώρα. Τα ποσά δεν είναι ασήμαντα και υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ στην άμεση αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

 

ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ? Σας εξηγώ το τρόπο στο σύντομο άρθρο

http://www.orthologikos.gr/2016-08-22-21-59-50/53-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1.html

Comments powered by CComment

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s